Sabrınıza sığındım. Üç gündür aynı konuyu çeşitli boyutlarıyla tekrar tekrar yazıyorum. Millet parasıyla, millete atılan kazığın boyunu anlatmaya çalışıyorum.
Ve ilk bulgular açıklandı.
Kazığın boyu ölçüldü.
49 metre çıktı...(!)

* * * * *
Erzurum’da 94 milyon TL halk parası harcanarak yapılan atlama kuleleri pistinde neden çökme olduğunu bulmak için harekete geçen Cumhuriyet savcısı, bir bilirkişi heyeti görevlendirdi. Atatürk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde görevli 4 öğretim üyesi, bölgeye gitti keşif yaptı.
Şu sonuçlara ulaştı:
Zemin etüdü yapılmamış.
Jeolojik inceleme olmamış.
Yanlış proje uygulanmış.
Kontrol yapılmamış.
Denetim gözetilmemiş.
Pist eğimi yanlış hesaplanmış.
Bu işe fesat karıştırılmış.
Çelikten çalınmış.
Betondan çalınmış.
İşçilikten çalınmış.
Müteahhit firma kayırılmış.
Pistleri ayakta tutan beton içindeki çelik konstrüksiyon kazıklar 25 ile 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine sadece 1 metre konstrüksiyon kazık kullanılmış.

* * * * *
Gördünüz değil mi?
Çelik kazık 50 metre uzunluğunda ve beton zemine oturtularak çakılması gerekirken yığma toprak içine sadece 1 metre çelik koymakla yetinilmiş. 49 metre çelik çalınmış. Millete atılan kazığın boyu da böylece 49 metreye getirilmiş.
3 gündür bunu yazıyordum:
Çimentodan çalınmasaydı.
Çelikten çalınmasaydı.
İşçilikten çalınmasaydı.
Bilimden çalınmasaydı.
Pist çökmezdi.
Ben yeni bir bilgiye daha ulaştım: Başbakan’ın “Erzurum’a çağ atlattık... Dünya’ya örnek olacak pist yaptık...” diye açılışını yaptığı bu tesis, Sarıdağlar A.Ş adlı şirkete 57 milyon 100 bin TL’ye ihale edildi fakat 94 milyon TL’ye bitirildi.
Seçkin dikkat isterim:
Bir daha yazıyorum.
57 milyona bitecekti.
94 milyona bitirilmiş.
Çöken pisti, sonradan kitabına uydurulup, bu kadar yüksek paraya bitiren şirketin sahibinin helal otelinde (yani Helal Turizm Sertifikası olan otel) AKP’li milletvekillerinin, bakanların, AKP dönemi üst düzey kadroların misafir edildiği de gazetelere haber oldu. Ve helal sertifikalı otel sahibi bu işadamının şirketine; AKP iktidarı döneminde 10 milyar TL tutarında 40 devlet işi ihaleyle verildi.

* * * * *

Al gözüm seyreyle.
Yine aynı hikaye.
Üniversite bilim adamlarından kurulu bilirkişi raporunda; “Çöken pist zemin etüdü olmadan ihale edilmiş” deniyor. Aynı hikayeyi; İstanbul’daki yeni havalimanı ihalesinde de gördük. Avan proje ile yani “pistlerin yapılacağı zeminin altı bataklık mı, değil mi?” gerçeğine ulaşmak için gerekli jeolojik araştırma yapılmadan havalimanı işi, başbakanın ve yeni cumhurbaşkanı adayının “havuz oluşturun...” diyecek kadar yakın arkadaşı olan 5’li firmaya ihale edildi. İhale bittikten sonra da pistlerin kot yüksekliği indirilerek; işi alan firmalara 2 milyar Euro tutarında maliyet azalışı avantajı sağlandı. Pistin kot yüksekliği gereksiz idiyse niçin konuldu? Gerekli idiyse niçin indirildi?
Al gözüm seyreyle!
Daha ben ne yazayım.
Daha kaç örnek sıralayayım.
AÇIKLAMA: Kayak Federasyonu eski Başkanı Dr. Özer Ayık, bir açıklama gönderdi ve “Erzurum’da kayak pisti atlama kulelerinin ihalesi, proje etüdü, kontrolü ve yapımında ne Kayak Federasyonu’nun ve ne de federasyon eski başkanı olarak kendisinin bir dahlinin bulunmadığını” bildirdi.