Veli TOPRAK- Bazı konularda Başbakanın ‘bağımsız’ hareket etmesini Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında, istişare ve danışma mekanizması yeterince işletilemiyor.
Bir konu dışında bu mekanizma pek kullanılmadı” diye eleştirdi.
YANLIŞ YAPIYOR:
Çözüm süreci çerçevesinde İmralı’ya ‘izleme heyeti’ gönderilmesi ve 28 Şubat’ta Dolmabahçe Sarayı’nda açıklama yapılmasını ‘doğru bulmuyorum’ diye açıkça eleştiren Tayyip Erdoğan, yakın çevresine dert yandı: “Ahmet Bey yanlış yapıyor!”
REİS ‘AYAR’ VERDi:
Erdoğan-Davutoğlu arasındaki gerilimin izleri bir süredir tartışılıyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Erdoğan’ın sıcak bakmamasına rağmen Davutoğlu’nun isteğiyle milletvekili aday adaylığı için istifa ettirilmesi Cumhurbaşkanı-Başbakan arasında son dönemdeki en büyük anlaşmazlık konusu oldu. Hakan Fidan’ın geri dönmesi AKP’liler tarafından “Reis ayar verdi” diye yorumlandı.
ŞEFFAFLIĞA GEREK YOKTU: Cumhurbaşkanı, Davutoğlu’nun açıkladığı ‘şeffaflık paketini’ de “2010 yılında bu konuda genelge yayınladık. Seçim öncesinde böyle bir düzenlemeye gerek yoktu” sözleriyle eleştirmişti.
LiSTEYi BEKLiYOR: Hem Beştepe hem de AKP’de gözler, 7 Nisan’da YSK’ya verilecek listeye çevrilmiş durumda. Davutoğlu’nun, milletvekili aday listesine koyacağı veya çizeceği isimler yeni bir krizin başlangıcı olabilir. Hatta bazı parti yöneticilerine göre Erdoğan’ın etkisi ile listelerde kırılmak istenirse ‘olağan kongre seçim öncesinde yapılabilir’ yorumları yapılıyor. Bilindiği gibi AKP’nin bu yıl büyük kongresi var. Sonbaharda (Eylül veya Ekim) 5. Olağan Büyük Kongre gerçekleşecek.

Krizler her geçen gün artıyor

YÜCE DiVAN ÇATLAĞI: Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları sonrasında istifa eden AKP’li 4 bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda ters düştüler. Davutoğlu “Yüce Divan’da aklansınlar” dedi, Saray devreye girdi, komisyon 5 Ocak’a ertelendi. Sonuçta
Erdoğan’ın dediği oldu.
FiDAN’IN ADAYLIĞI:
Erdoğan’ın ‘sır küpüm’ dediği MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekili adaylığı için istifa ettirilmesi iki lider arasındaki en derin çatlağı oluşturdu. Fidan, Suudi Arabistan’da Cumhurbaşkanıyla buluşup geri adım attı.
‘İSTANBUL’A BAŞKAN KRiZi: AKP İstanbul İl Başkanlığı konusunda Erdoğan farklı bir isim önerdi, Davut- oğlu kendi istediği kişiyi tercih etti. Erdoğan, Haydar Ali Yıldız’ı başkan görmek istediğini bildirdi. Ancak Davutoğlu, Aziz Babuşçu ve ekibini silmek için bu öneriyi kabul etmedi. Davutoğlu, İl Başkanlığı’na dünürünün şirketinde Genel Müdür olan Selim
Temurci’yi getirdi.
BEŞTEPE’DE BAKANLAR KURULU: Erdoğan başkanlığında Ak Saray’da toplantı hükümetin tepkisine neden oldu. Davutoğlu açıkça bunu dile getirmedi. Daha çok toplantı tarihini Binali Yıldırım’ın açıklaması üzerinden polemik yapıldı. İlk toplantıda Tayyip Erdoğan-Ahmet Davutoğlu’nun verdiği resim, ikilinin gerginliğini ortaya koyuyordu.
ERDEM BAŞÇI: Cumhurbaşkanı, faiz ve enflasyon üzerinden Merkez Bankası’na çok ağır eleştiriler getirdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya Erdoğan yüklenirken, hükümet kanadından destek geldi. Özellikle Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in destekleri saray-hükümet krizini gözler önüne serdi.