Emin ÖZGÖNÜL

Sonuçlanan ilk 6 davada devletin mağdurlara toplam 5 milyon 387 bin lira ödemesine hükmedildi. Bu miktarın, 1 milyar lirayı bulması bekleniyor

FOTO: SÖZCÜ ENGİN ALAN PAŞA 3 YIL 8 AY CEZAEVİNDE KALMIŞTI
Emekli Korg. Engin Alan, Balyoz kapsamında 3 yıl 8 ay tutuklu kalmıştı. Cezaevinde milletvekili seçilen Alan’a 1 milyon 363 bin lira tazminat ödenmesine karar verildi.


Balyoz ve Kozmik Oda gibi “Kumpas” davalarından peş peşe tazminat kararları çıkmaya başladı. Sonuçlanan ilk 6 davada tazminat miktarı 5 milyon 387 bin liraya ulaştı. Balyoz, Ergenekon, Poyrazköy, Askeri Casusluk gibi bin 63 sanığa ulaşan tüm davaların mağdurlarının açtığı ve açacağı davalar tamamlandığında, Hazine’nin 1 milyar lirayı aşkın tazminat ile karşı karşıya kalacağı hesaplanıyor.

“YAPILANLARI AFFETTİRMEZ”


Balyoz davasında aralarında generallerin de bulunduğu 18 subayın avukatı olan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, SÖZCÜ’ye “Beraat eden mağdurların yanı sıra eş, çocuk, anne ve babaları da tazminat davası açtı. Toplam tazminat tutarı en az 1 milyar lira olur, hatta geçer. Ancak hiçbir tazminat miktarı, sahtekarlık ile TSK’nın en seçkin subaylarının sistem dışına çıkarılması ve milli projelerin devre dışı bırakılmasının üzerini örtemez, yapılanları affettiremez” dedi.
21 Nisan 2016’da temyiz istemi karara bağlanacak olan 274 sanıklı Ergenekon davası ile 357 sanıklı İzmir Askeri Casusluk davasından da yeni tazminat davalarının gelmesi bekleniyor.

EN YÜKSEK TAZMİNAT ALAN’A...


İlk karar Balyoz’dan çıktı. 3 yıl 4 ay hapis yatan emekli Korgeneral Ayhan Taş’a 1 milyon 250 bin lira ödenmesine karar verildi. Daha sonra da emekli Korgeneral Engin Alan’a 1 milyon 363 bin lira tazminat verilmesine hükmedildi. Bugüne kadarki en yüksek tazminat Alan’a çıktı. Bir süre sonra da Kozmik Oda” soruşturmasında haklarındaki 5 yıllık soruşturma takipsizlikle sonuçlanan Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanı emekli Albay Yusuf Akal 60 bin, Astsubay Ahmet Boran da 35 bin lira tazminat kazandı. Balyoz Davasında 3 yıl 5 ay tutuklu kalan ve beraat eden Albay Yusuf Kelleli’ye de 1 milyon 55 bin TL tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Aynı davada 3,5 yıl tutuklu kalan ve beraat eden emekli Albay Hüseyin Özçoban da 300 bin TL tazminat kazandı. Balyoz’da beraat eden 293 sanık tazminat davası açtı. Yıllarca tutuklu kalan mağdurlar, 850 bin lira ile 1,5 milyon lira arasında tazminat talep ediyor.