Rusya Federasyonu'nun resmi haber ajansı olan Sputnik 1 yıldır Türkiye'de aktif olarak yayın yapıyor. 24 Kasım'da Rus Hava Kuvvetleri'ne ait SU-24 tipi jet düşürülünce “taraflı” olduğu iddia edilen yayınları ile gündeme geldi.

Erdem Arda Güneş / SÖZCÜ

Rus Savunma Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı IŞİD petrollerinin ticareti ile suçlamasını canlı anlatımla veren haberleri bütün Türk medyası Sputnik'ten aldı. Her geçen gün "Sputnik'in haberine göre..." alıntılanan başka haberler görür olduk.

PEKİ KİMDİR SPUTNİK TÜRKİYE?

Kurulduğu gün 25 Aralık 2014, Türkiye yolsuzluk skandalının ikinci ayağını yaşıyordu. Dünya medyasındaki "Batı" tekelini kırmanın yeni bir formülü olarak ortaya çıktı. Katar'lı devlet finansmanı ile yayın yapan Al Jazeera'nin Batılı ülkelerde yarattığı etkinin benzerini Rus tarafından yarattı denilebilir.

Öte yandan Sputnik'in 'Pravda Haberciliği' yaptığı eleştirileri var. Yani Moskova yönetiminin aynı 2014 yılında yaşanan Ukrayna Krizi'nde olduğu gibi Soğuk Savaş döneminin propaganda aracı olarak bu defa Sputnik'i kullandığı iddia ediliyor.

Ancak Sputnik bu iddiaları reddediyor ve anaakım medyanın anlatmadıklarını anlattığını savunuyor. Sloganı da bu zaten “anlatılmayanı anlatıyoruz."

Sputnik'i Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe'ye sorduk.

“Sputnik Türkiye, diğer [ülkelerdeki> servislerle eşgüdümlü olarak, çalışmalarına yaklaşık 1 yıldır devam etmektedir. Sputnik servisleri tarafından hazırlanan içerikler, ortak bir haber havuzunda toplanmakta, Türkiye servisi de bu haberleri kullanmaktadır. Haberler, deneyimli bir editoryal ekip tarafından, uluslararası bir yayın kuruluşu olmanın verdiği sorumlulukla ve habercilik etiği kıstaslarına bağlı kalınarak seçilmektedir.” diyor.

Sputnik 24 Kasım'da Türkiye Rus Hava Kuvvetlerine ait bir SU-24 tipi jeti düşürünce ortaya çıkan ve hala tırmanmakta olan kriz sonrasında nasıl etkilendi, diye sorduğumuzda Boztepe “ne Türk makamları ne de Rus makamları tarafından Sputnik Türkiye’nin editoryal politikasına, herhangi bir müdahale girişimi olmamıştır,” dedi.

24 Kasım 2014 tarihinde Türk jetleri "Türk hava sahasını ihlal ettiği" iddiasıyla SU-24 tipi Rus jetini düşürmüştü. Rus Hava Kuvvetleri ihlalin gerçekleşmediğini savunmuştu.


'YAYINLARIMIZ DEĞİŞMEDİ'

Sputnik'in jet düşürülmesinden sonra taraflı bir yayın yaptığı iddialarını ise Boztepe reddediyor: “Sputnik Türkiye, söz konusu tarihten önce hangi saiklerle yayıncılık yapıyorsa, aynı şekilde devam etmektedir.”

Boztepe “Rusya ve Türkiye’den yapılan resmi açıklamalar başta olmak üzere, konuyla ilgili tüm tarafların değerlendirme ve yorumlarına yer verildiğini” ve “Sputnik muhabirlerinin Türkiye ve Rusya hükumetlerinin üst düzey temsilcileriyle özel röportajlar gerçekleştirmiş, konuya vakıf olan muhalefet partilerinden, uzmanlardan ve gazetecilerden değerlendirmeler aldığını,” söyledi.

Twitter'da Sputnik Türkiye'nin takip ettiği hesaplar, özenli şekilde hem Türk hem de Rus Büyükelçilikleri'ni takip ediyor.


Boztepe Sputnik'ten önce Rusya'nın Sesi FM'in Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışıyordu. 

Sputnik, Rusya’nın Sesi Radyosu ve RIA Novosti Haber Ajansı’nın birleşmesiyle kuruldu. Rossiya Segodnya (Uluslararası Rusya Bugün Haber Ajansı) çatısı altındaki kuruluşlardan biri.

Boztepe "Rusya’nın 6 dilde uluslararası yayın yapmakta olan ünlü TV kanalı RT (Russia Today) ile birlikte Rossiya Segodnya çatısı altında yer alan Sputnik, uluslararası yayıncılık alanında son dönemde öne çıkan hamleleri temsil ediyor," dedi.

Sputnik, İstanbul, Washington, Kahire, Pekin ve Montevideo’da ofisleri var. Sputnik’in kurulmasıyla birlikte, Rusya’nın Sesi Radyosu’nun yayınları, Sputnik’e devredilip RIA Novosti Haber Ajansı da yabancı dillerdeki yayınlarına son verdi, Sputnik çatısı altına girdi.

Sputnik'in sloganı "Anlatılmayanları anlatıyoruz"