Bu aşılardan bazıları zorunlu ve anne babaların yaptırıp yaptırmadıkları Devletçe de kontrol ediliyor.
Yani ebeveynler “benim çocuğum değil mi istemezsem yaptırmam” diyemiyor. Öyle ki anne baba aşıyı yaptırmaktan kaçınırsa konu mahkemeye bile taşınabiliyor.

DEVLET DAVA AÇIYOR

Böyle bir durumda, Devletin ilgili birimi tarafından dava açılarak “sağlık tedbiri alınması” talep edilebiliyor.
Gerekli koşullar bulunuyorsa mahkeme de sağlık tedbirine yani aşının yapılmasına karar verebiliyor.

EMSAL YARGITAY KARARI

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün bu taleple açtığı bir davada Yargıtay’ın verdiği emsal karar şöyle:
“Somut olayda çocuğa uygulanacak aşının, gelecekteki hastalıklardan çocuğu birey olarak korumak ve toplum sağlığı açısından gerekli olan Sağlık Bakanlığınca belirlenen ‘genişletilmiş bağışıklık programı’ uyarınca yapılması zorunlu aşılardan olduğu görülmektedir. Böyle bir durumda çocuğun yasal temsilcileri uygulanacak aşı ile ilgili olarak aydınlatıldıkları halde, hiç bir haklı gerekçe ileri sürmeksizin buna rıza göstermiyorlarsa çocuğun menfaatine aykırı olan bu tavra hukuki sonuç bağlanamaz. ...
Aşının, çocuğun gelecekteki bireysel sağlığı yanında, toplum sağlığı açısından da yapılması zorunlu olduğu dosyadaki raporlardan anlaşıldığına göre, isteğin kabulüne karar verilmesi gerekirken salt ana ve babanın rıza göstermedikleri gerekçesine dayanılarak talebin reddi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.” (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 04.05.2015 tarih, E. 2014/22611, K. 2015/9162)

ANNE BABANIN RIZASI OLMASA BİLE...

Özetle Devlet, mahkemeye başvurarak çocuğun ve toplumun sağlığının üstün yarar olduğu gerekçesiyle tedbir kararı aldırabiliyor. Böylece anne babanın rızası olmasa bile çocuğa aşı yapılabiliyor. Yalnız önemli bir sorun var: Kararın verilmesi ne kadar sürüyor?
Mahkemeden karar alınana kadar aşının süresi geçmiyor mu?