Ziyareti, "Arkadaşım Hulusi Akar'ı çok uzun süreden beri tanırım. Çok travmatik bir deneyim yaşadı. Kendisinin iyi olduğunu gözlerimle görmek istedim" sözleriyle özetleyen Amerikalı General, gerek Akar ile gerekse Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmelerinde ABD'de bulunan FETÖ Lideri Fethullah Gülen'in iadesinin gündeme geldiğini söyledi. Amerikalı General, Türk yetkililerinin ısrarla dile getirdikleri bu talep konusunda ise, "Bu isteği yöneticilerimize ileteceğime söz verdim" demekle yetindi.

Dunford'un Türkiye'deki temaslarına ilişkin bilgiler, ABD Savunma Bakanlığı'nın resmi sitesi DoDNews'ta yayınlandı.

"TÜRKİYE IŞİD'E KARŞI İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞINI TEYİD ETTİ"


Haberde, Akar'ın Dunford'a Türkiye'nin "NATO içerisinde ve IŞİD'e karşı mücadelede işbirliğine devam edeceğini teyit ettiği" ifade edildi. Dunford, Akar'ın kendisine İncirlik ve Diyarbakır üslerinin IŞİD'le mücadele operasyonlarında kullanılması için iznin devam edeceğine dair "güvence verdiğini" de söyledi. Dunford, "IŞİD ile mücadele çerçevesinde, İncirlik, Diyarbakır ve diğer tesislere ihtiyacımız olan kullanım iznini aldık" dedi.

DARBE GÜNÜNÜ ANLATTI


Dunford, Türk mevkidaşı Akar'ın kendisine 15 Temmuz günü yaşadıklarını anlattığını da ifade etti. Yardımcılarından birinin kendisine karşı darbecilerle işbirliği içinde olduğunu Dunford'a aktaran Akar, kaçırıldığını, kafasına bir tabanca dayanarak darbeyi desteklediğine ilişkin bildiriye imza atmasının istendiğini, buna karşı çıktığını da anlattı.

FOTO: DHA FOTO: DHA

ASIL GÖRÜŞME AĞUSTOS'TA ABD'DE


Görüşmede, Akar'ın daha önceden bu ay (Ağustos) için planlanmış Washington ziyaretinin de ele alındığını anlatan Dunford, Türkiye ve ABD arasındaki asıl konuların bu ziyarette masaya yatırılacağını da söyledi. Dunford, "Arkadaşım travmatik bir deneyim geçirdiği için biraz sabırlı davranmak istedim. Böyle bir arkadaşlıkta şimdi upuzun yapılacaklar listesiyle (laundry list of asks), ki bu karşılıklı bir ilişkidir, gitmem uygun olmayacaktı. Sadece arkadaşımın sesini yeniden duymaktan mutlu oldum" dedi.

Görüşmelerinde, Türkiye ile sadece "askerden askere ilişkiler değil", daha geniş çapta bir işbirliği konusunda cesaretlendiğini söyleyen Dunford, "IŞİD'le nasıl mücadele edeceğimize ilişkin bazı görüş ayrılıklarımız var. Ancak bu konularda birlikte çalışmak için ifade edilen istek ve ortak perspektifler, bölgede istikrarı getirir" dedi.

İŞBİRLİĞİNİN GEREKLİLİĞİ SÜREKLİ TEYİT EDİLDİ


Başbakan Yıldırım ile yaptığı görüşmede ise, Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin gerekli olduğunun sürekli teyid edildiğini kaydeden General Dunford, görüşmede Fethullah Gülen'in iadesinin de gündeme geldiğini söyledi. Amerikalı general, "onlara, Türk perspektifiminin benim yöneticilerime kesinlikle iletileceğini söyledim" dedi.