ODTÜ bünyesinde disiplinlerarası gerçekleştirilen çalışmalar, uluslararası başarıları da beraberinde getiriyor. ODTÜ Tasarım Fabrikası tarafından düzenlenen Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosu (DTS) başladı.

 

ODTÜ'nün mühendislik ve tasarım alanlarındaki başarıları, ODTÜ Tasarım Fabrikası'nda disiplinlerarası çalışma anlayışı ile perçinleniyor.


Uluslararası kuruluşlar tarafından tasarım alanında en iyi okullar arasında gösterilen ODTÜ aynı zamanda QS 2015 sıralamasına göre; toplam 10 bilim alanında ilk 400 üniversite arasına girerek Türkiye’yi en fazla alanda, en yüksek derecelerle temsil eden üniversite oldu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde mimarlıktan işletmeye, mühendislikten endüstri ürünleri tasarımına kadar çeşitli disiplinlerin birlikte çalıştığı ve ODTÜ Tasarım Fabrikası tarafından düzenlenen Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosu (DTS) başladı. 8 hafta boyunca tasarım sürecinde çeşitli disiplinlerin etkileşimini sağlamayı hedefleyen DTS’de farklı disiplinlerden 40 öğrenci ve onlara danışmanlık yapan 15 öğretim üyesi yer alıyor.

ODTÜ bünyesinde disiplinlerarası gerçekleştirilen çalışmalar, uluslararası başarıları da beraberinde getiriyor. Uluslararası kuruluşlar tarafından tasarım alanında en iyi okullar arasında gösterilen ODTÜ aynı zamanda QS 2015 sıralamasına göre; toplam 10 bilim alanında ilk 400 üniversite arasına girerek Türkiye’yi en fazla alanda, en yüksek derecelerle temsil eden üniversite oldu.

ODTÜ Tasarım Fabrikası tarafından, ODTÜ Teknokent'in desteği ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren 5 şirketin sponsorluğu ile organize edilen, farklı disiplinlerden gelen katılımcıların birlikte çalışmasına dayalı, Disiplinlerarası Tasarım Stüdyosu (DTS) çalışmaları 27 Ocak itibariyle başladı.


120 kişinin başvurduğu ve yapılan seçmeler sonucunda 40 kişinin katılmaya hak kazandığı DTS kapsamında, ODTÜ öğretim elemanları, şirketler ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri tarafından çeşitli seminerler verilerek, stüdyonun birincil amacı olan disiplinlerarası çalışma anlayışının katılımcılara ve takımlarına bilimsel yöntemlerle aktarılması hedefleniyor. 8 hafta sürecek olan DTS’de katılımcılar, ODTÜ öğretim üyelerinden ve şirket yetkililerinden oluşan danışmanların belirlediği konular üzerinden ürün fikirleri geliştirecek, bu ürünlerin tasarımını gerçekleştirecek ve prototiplerini üretecek. Fikir geliştirme, tasarım ve prototipleme aşamaları; farklı disiplinlerden (mühendislik, bilişim, işletme, eğitim, mimarlık, tasarım, ekonomi, psikoloji vb.) gelen kişilerin oluşturduğu gruplar tarafından, her grup için iki öğretim üyesinin mentorluk desteğiyle ve yönlendirmesiyle yürütülecek.

DTS takımları, stüdyo sonunda ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek etkinlik ile geliştirdikleri ürün fikirlerini ve prototiplerini ODTÜ öğrencileri, öğretim üyeleri, Teknokent yetkilileri ve sanayiciler ile paylaşacak ve sertifikalarını alacaklar.

 ODTÜ'NÜN BİLİM ALANINDAKİ BAŞARILARI TESCİLLENDİ  


Disiplinlerarası ortak çalışma anlayışının ön plana çıktığı DTS, ODTÜ’nün tasarım alanındaki uluslararası başarısını tüm bölümlerden öğrencileriyle paylaşma fırsatı sunuyor. Verdiği eğitim ile dünyanın ve Avrupa’nın en iyi ve en başarılı tasarım okulları arasında yer alan ODTÜ, 2015 yılında dünyanın en prestijli tasarım ödülü Red Dot organizasyonu tarafından oluşturulan “Red Dot Tasarım 2015 Sıralaması (Red Dot Design Ranking 2015)” sonuçlarına göre Amerika ve Avrupa bölgesinin "En Başarılı 15 Tasarım Okulu" arasında 5. sırada yer alırken, dünyanın en prestijli mimarlık dergilerinden biri olan Domus Dergisi'nin hazırladığı "Avrupa`nın En İyi 100 Mimarlık ve Tasarım Okulu 2015" (Europe`s Top 100 Architecture and Design Schools 2015) rehberinde de kendine yer buldu.

Bilim alanındaki başarılarıyla tescillenen ODTÜ, İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşunun, bilim alanlarına göre dünya üniversiteleri 2015 yılı sıralama sonuçlarına göre; toplam 10 bilim alanında ilk 400 üniversite arasına girerek Türkiye’yi en fazla alanda, en yüksek derecelerle temsil eden üniversite oldu. Toplam 3,551 üniversitenin 36 ayrı bilim alanındaki performanslarının ölçüldüğü listelerde, her alan için dünyanın en başarılı 400 üniversitesi belirlendi. ODTÜ, İnşaat Mühendisliği ve Makina-Havacılık-Üretim Mühendisliği alanlarında Türkiye’den kendi alanında “Dünyanın En Başarılı 100 Üniversitesi” listesine giren tek üniversite oldu. Bunun yanı sıra ODTÜ 2 alanda (İstatistik-Yöneylem Araştırması, Elektrik-Elektronik Mühendisliği) ilk 150, 3 alanda (Politika ve Uluslararası Çalışmalar, Eğitim, Yer ve Deniz Bilimleri) ilk 200, 2 alanda (Matematik, Bilgisayar Bilimleri ve Bilgi Sistemleri) ilk 250 ve 1 alanda (Fizik ve Astronomi) ilk 300 üniversite arasında yer aldı.