Fransa'da geri dönüşüm kararı verilen ancak hiçbir Avrupa ülkesinin bu işlemi yapmayı kabul etmediği Ethan gemisi İzmir Aliağa'ya getirildi. Avrupa'nın ölüm gemisi dediği geminin Türkiye'de sökülmesine çok tepki gelirken, Türk Toraks Derneği yetkilileri, tersane çalışanlarının sağlığından endişe duyduklarını ifade etti.

BİRÇOK KANSER TÜRÜNE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Türk Toraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu, Fransa’da geri dönüşüm kararı verilen ancak zehirli ve asbestli atık bulundurduğu gerekçesiyle Avrupa ülkelerinin kabul etmediği Ethan gemisinin söküm için Aliağa’ya getirilmesi üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “Bu tür gemilerin taşıdığı toksik maddelerin oluşturduğu tehlikelerin yanı sıra, ısıya dayanıklı olması, içerisinde taşınan fiziksel ve kimyasal maddelerden çok düşük oranda etkilenmesi nedeniyle gemilerde yaygın bir şekilde kullanılan asbest, başta akciğer sağlığı olmak üzere sağlık açısından önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Asbestin akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri başta olmak üzere birçok kanser gelişimi için risk faktörü olduğu, akciğerin sertleşmesi gibi farklı hastalıklara yol açtığı uzun bir süreden beri bilinmektedir” denildi.

KANSER YAPTIĞI UZUN ZAMANDIR BİLİNİYOR

Asbest kullanımının Türkiye dahil birçok ülkede tamamen yasaklandığı ya da büyük oranda kullanımına kısıtlama getirildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Asbest, yasaklamalara rağmen, geçmişteki yaygın kullanımından dolayı günümüzde halen daha önemli bir mesleki sağlık sorunu olarak önemini korumaktadır. Ülkemizde de kentsel dönüşüm ile birlikte gemi sökümü işleri en önemli güncel risklerdir. Gemilerde asbest kullanımının kansere yol açtığı 1940’lı yıllarda fark edilemeye başlanmış, 1970’li yıllarda Japonya’da asbest kullanımına bağlı hastalıkların sayısında ciddi artış dikkati çekmiştir. Bu yüzden asbest kullanımına sınırlama getirilmiş, gemi yapımında farklı malzemeler kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde birçok batı ülkesinde sağlık gerekçesiyle gemi sökümü artık mümkün olmadığından, eski gemilerin sökümü ağırlıklı olarak Hindistan, Bangladeş ve Pakistan’da yapılmaktadır. Çalışanların ve yakın çevrede bulunanların sağlığını olumsuz yönde etkileme potansiyeli bulunan bu işlemin ülkemizde yapılacak olmasından kaygı duyuyor, yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz."