Nil SOYSAL

Marmara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan, aynı zamanda yoga ve pilates master eğitmeni Orkun Kargöz’ün Teşvikiye’deki egzersiz stüdyosunda yeni nesil yöntemler uygulanıyor. Orkun Kargöz, yeni yöntemi şöyle anlattı:

“Klasik antrenmanlar sırasında beyin, kasların kasılıp harekete geçmesini sağlayan elektrik sinyalleri gönderir. EMS sistemiyle beynin gönderdiği sinyallere ek olarak kaslara dışarıdan çok daha yoğun uyarılar gönderilir. Uyarılar kaslarda kasılmaya neden olarak bütün ana kas gruplarının yanında erişilmesi en zor olan kasları bile harekete geçirir. Bu sistemle kaslar, hiçbir ağırlık kullanmadan ve eklemlere en ufak bir yüklenme olmadan çok kısa bir sürede çok daha yoğun bir şekilde çalıştırılabilir. Haftada 1 gün ve sadece 25 dakikalık antrenman ile daha sağlıklı, daha güçlü ve daha fit bir sonuç alınabilinir. Bu sistem ile yapılan 25 dakikalık egzersiz, spor salonlarında geçirilen 4-5 saatlik zamana denk gelmektedir.Bu sistemi kullananlar ilk antrenmandan sonra dahi kendilerini farklı hissediyor.”

Doktor gözüyle bu sistemin yararları


Beyin ve sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor da bu sistemi bizzat denedi ve izlenimlerini şöyle anlattı:

“Yıllardır yoğun bir şekilde çalıştım. Bel ve boyun ağrıları konusunda ameliyat yaptım. Hastalarıma hep önerdiğim bir şeyi, spor yapmayı hep ihmal ettim. Yıllar içinde iyice büyüyen göbeğim, eriyen kaslarım, azalan hareket kabiliyetim yaşam kalitem için tehlike sinyalleri çalmaya başladı.

Israr üzerine Orkun Hoca ile tanışınca ve sadece haftada bir gün yapmanın yeteceğini öğrenmem beni heyecanlandırdı. Daha ilk seansta ceket düğmelerim kapanmaya başlayınca ve çok daha dik durduğumu farkedince çok keyiflendim. Şimdi her hafta sadece yarım saatimi ayırarak hem daha sağlıklı, hem de daha hareketli, daha güçlü bir yaşama doğru yol almaktayım.

Birebir hoca eşliğinde yapılan ve sizi fazla zorlamayan hareketlerle birlikte vücuda elektrik akımı verilerek kasların hareket etmese de çalıştırılması amaçlanıyor. Yarım saat spor yaptığınızda bütün gün kaslarınızı çalıştırmış gibi oluyorsunuz. Zamanı değerli olanlar için harika bir olay. Ertesi gün de ne büyük bir yorgunluk ne de ağrı hissediyorsunuz.”

Bu sistemden kimler faydalanıyor?


Yoğun iş adamları ve kadınları, sinema ve dizi oyuncuları, doktorlar, akademisyenler, sporcular, operasyon sonrası hastalar… Yani herkes.