İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran'ın nükleer programını durdurduğuyla ilgili yalan söylediğini ve 2015 yılında imzaladığı anlaşmaya uymadığını söyledi.

"İRAN YALAN SÖYLÜYOR"

Netanyahu yaptığı açıklamada, "İran liderleri sürekli olarak nükleer silah çalışmaları yaptıklarını redediyor. Bu akşam ben sizlere bunun bir yalan olduğunu açıklayacağım" dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu, "2015 yılında nükleer anlaşmasını imzaladıktan sonra İran, 2017 yılında nükleer silah üretmek için harcadığı bütün çalışmalarını Tahran'da gizli bir yere nakletti" iddiasında bulundu.

[old_news_related_template title="İran-İsrail hattında nükleer gerilim hortladı" desc="Tansiyonun hali hazırda yüksek olduğu Ortadoğu'da sıcak bir gelişme yaşandı. ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Ortadoğu temasları sonrasında İsrail, bugün İran'ın nükleer sorunu ile ilgili açıklama yapacağını duyurdu. İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney de, 'ABD, İran ile sakeri çatışmaya girerse misliyle darbe alır' yorumunu yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/netanyahuu-reuters_16_9_1525096716.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/iran-israil-hattinda-nukleer-gerilim-hortladi-2379999/"]

Netanyahu ayrıca, İran'ın sahip olduğu nükleer silah üretim bilgi ve tecrübesini ilerleyen yıllarda kullanmak için sakladığını açıkladı.

Netanyahu'nun diğer bir iddiası ise, İran'ın nükleer arşivinin kopyalarını ele geçirdiği yönündeydi. İran'da çok yüksek düzey gizliliği olan bir yerden Amad Projesi belgelerini ele geçirdiklerini söyleyen Netanyahu, İran'ın nükleer silah üretme ve deneme çalışmalarını uluslararası toplumdan sakladığını, ele geçirilen belgelerin bu çalışmaları somut olarak ortaya koyduğunu öne sürdü.

[old_news_related_template title="İsrail Meclisi, Başbakan ve Savunma Bakanı'na savaş ilan yetkisi verdi" desc="İsrail parlamentosu, Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Lieberman’ın savaş ilan etmesine izin veren bir yasayı onayladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/israil-meclisi-basbakan-ve-savunma-bakanina-savas-ilan-yetkisi-verdi-2380416/"]

İRAN'DAN CEVAP GELDİ

Reuters'da yer alan habere göre, İran Devlet Televizyonu'ndan İsrail Başbakanı Netanyahu'ya, "O yeni bir şeye işaret etmiyor... Açıklamaları suçlamlarla dolu ve İran'ın nükleer çalışmalarına ilişkin kara propaganda yapıyor" denildi.

Ayrıca İsrail'in suçlamalarına İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabı üzerinden yanıt verdi ve Netanyahu'nun insanları kandırdığını söyledi.

Zarif, Netanyahu'nun 2012 yılında Birleşmiş Milletler'de yaptığı bir konuşmada kullandığı çizime de yer verdiği tweet'inde, "Son Dakika: Yalancı çoban yine iş başında. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki karikatür fiyaskosu da azmini kıramadı. Artık sadece küçük bir kesimi kandırabilirsin." mesajını yazdı.

Trump'tan Netanyahu'nun İran açıklamasına destek


ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun İran'ın nükleer silah üretme ve test etme konusunda uluslararası toplumu aldattığı iddialarına destek verdi.

Beyaz Saray'da Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari'yle görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Netanyahu'nun İran açıklamasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Trump, İsrail Başbakanı'nın İran konusundaki açıklamalarının yüzde 100 haklı olduğunu söyledi. Netanyahu'nun İran'ın gizlice nükleer silah ürettiğine yönelik açıklamalarının bir bölümünü izleyebildiğini belirten Trump, İran'ın davranışının kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi. Trump, Netanyahu'nun öne sürdüğü füze denemelerine işaret ederek, İran'ın boş oturmadığını savundu.

Barack Obama yönetimi zamanında imzalanan nükleer anlaşmadan ABD'yi çekip çekmeyeceği konusuna açıklık kazandırmayan Trump, anlaşmadan çekilme durumunda, ABD'nin ve uluslararası toplumun çıkarlarını kollayan gerçek bir anlaşma yapılabileceğini söyledi. Trump, İran anlaşmasından çekilmenin Kuzey Kore'ye yanlış bir mesaj gönderebileceği olasılığı ile ilgili bir soruya da "Bence doğru mesaj gönderir. Biliyorsunuz 7 yılda bu anlaşmanın süresi dolacak ve İran nükleer silah üretmede serbest olacak" karşılığını verdi. AJANSLAR