Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) 21 Mayıstan bu yana devam eden akaryakıttaki ÖTV desteğinin yaklaşık bir aylık maliyetini ortaya çıkardı. 21 Mayıs ile 17 Temmuz tarihleri arasında akaryakıt ürünleriyle LPG üzerinde 5 defa zam baskısı oluştu, 2 defa da indirim oldu. Yüklü zam baskılarının pompa fiyatlarına yansıması ÖTV’den indirim yapılarak önlenmemiş olsaydı, araç sahiplerinin cebinden son bir ayda 1 milyar 174 milyon 140 bin lira daha fazla para çıkacak ve devletin kasasına girecekti.

EN BÜYÜK KAYIP MOTORİNDE


Hesaplamalara göre, 1.2 milyar liraya yaklaşan ÖTV kaybının 826 milyon 441 bin lirası motorin fiyatlarına gelecek zamların önlenmesiyle oluştu. Devlet LPG’ye gelen zamları frenlemek için 253 milyon 24 bin lira, benzin zamlarını durdurmak için de 94 milyon 675 bin liralık vergiden vazgeçti. ÖTV gelirindeki bu kayıp bütçe performansına da yansıdı. Akaryakıt ve doğalgaz ÖTV’sinden sadece haziran ayında elde edilen gelir geçen yılın aynı ayına göre 386 milyon lira birden düştü. Büyüme ve deflatör dikkate alındığında haziran kaybı 1 milyar lirayı aşıyor.

19temmuzyakitgraf

LPG’DE 38 KURUŞ ZAM BİRİKTİ


Yaklaşık bir ay içerisinde döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki artış ve indirimler benzinde 20 kuruş, motorinde 18 kuruş, LPG’de de 38 kuruşluk net zam baskısı oluşturdu. Bu zamların tamamı ÖTV indirimiyle karşılandığı için pompa fiyatları sabit kaldı. Eğer ÖTV indirimi uygulanmamış olsaydı İstanbul’da 6.24 liralık benzin 6.44 liradan, 5.69 liralık motorin 5.87 liradan, 3.46 liralık LPG ise 3.84 liradan satılıyor olacaktı.

ALBAYRAK KARAR VERECEK


Akaryakıta uygulanan ÖTV desteği bütçede gelir kaybına yol açarken enflasyona olumlu yansıyor. Uygulamanın devam edip etmeyeceğine, bütçe açığını azaltma, enflasyonu düşürme sözü veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak karar verecek. Yaygın görüş, yerel seçimlere kadar sabit fiyat uygulamasına devam edileceği yönünde. EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, dünya fiyatlarında benzin ve motorinde indirim yaşandığını, döviz kurunun da aşağı inmesi halinde önümüzdeki dönemde vergi kaybının bitip, pompa fiyatlarının düşebileceğini, ancak LPG’de ürün pahalı kaldığı için fiyat düşüşü beklenmediğini söyledi.