26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, entelektüel, demokrat ve aydın kişiliğiyle dikkat çekiyor. Başbuğ halkla buluştuğu söyleşiler, zaman zaman basına verdiği röportajlar ve yazdığı kitaplarla Türkiye'nin düşünce hayatına önemli katkılarda bulunuyor. Başbuğ emekli olduğu 2010 yılından bu yana geçen sekiz yılda 10 kitap yazdı. Başbuğ son kitabında Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine kadar yaşanan güç odaklarının mücadelesini anlattı.

3

KİTABI ÇIKTIĞI GÜN TÜKENDİ


İlker Başbuğ yeni kitabının çıktığı gün İzmir'de 23'üncüsü gerçekleşen TÜYAP Kitap Fuarı'na katıldı. İmza standının önünde uzun kuyruklar oluştu. Saatlerce süren imza etkinliğinde vatandaşlar Başbuğ'a büyük sevgi ve ilgi gösterdi. Başbuğ okurlarına kitaplarını imzaladıktan sonra fotoğraf çekildi, sohbet etti. Kırmızı Kedi Yayınevi yetkilileri, Başbuğ'un fuardaki tüm kitaplarının gün içinde tamamen tükendiğini bildirdi.

Tarih profesörü İlber Ortaylı, Cumhuriyet tarihi uzmanı Sinan Meydan ve Osman Pamukoğlu, İlker Başbuğ'u ziyaret edenler arasındaydı.

8-ilber-ortayli-i

YENİ KİTABINDA NE ANLATIYOR


Başbuğ, son kitabıyla ilgili SÖZCÜ'ye konuştu. Dünü bilmeden ve anlamadan ileriyi görebilmenin mümkün olmadığını belirten Başbuğ, "Bu kitap iki yıllık bir emeğin ürünü. Biliyorsunuz, güzel bir söz vardır; tarih ilerisini görmeyenler için çok acımasızdır. Bu kitabın, ileriyi görmek için hem analitik hem sentezci bir yaklaşımla okurlarıma yol gösterici olacağını değerlendiriyorum" dedi.

4

Başbuğ,"Osmanlı'dan Günümüze Güç Odaklarının Mücadelesi" adlı kitabında, 600 yıllık dönemde askeri, siyasi ve ekonomik güçlerin tarihin akışına nasıl etki yaptığını ortaya koyuyor. Hangi güç odaklarının hangi kesimlere dayandığının, ne zaman kimlerin karşı karşıya geldiğinin anlatıldığı kitapta, bunarın devlet politikasını nasıl etkilediği ve doğurduğu sonuçlar da yer alıyor. İlker Başbuğ, Mustafa Kemal Paşa'nın, Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet'e giden süreçte hangi güç odaklarıyla karşı karşıya kaldığını, onlarla nasıl mücadele ettiğini de anlatıyor.