Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayın programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Erken seçime değinen Erdoğan, "Bu bizden kaynaklanan bir durum değil. 18 ay gibi bir süreç söz konusuydu. Fakat ana muhalefet sürekli bir erken seçim talebi içinde oldu. Daha sonra şu anda Cumhur İttifakı’nı oluşturduğumuz sayın Bahçeli’nin de böyle bir talebi zuhur edince biz arkadaşlarımızla bir değerlendirme yaptık. Fakat grup toplantısını yaptığım günün erkesinde de benim sayın Bahçeli ile bir randevum vardı. Bu açıklama da yapılınca ben hemen gerek sayın başbakan gerek icradan arkadaşlarımla kısa bir görüşme yaptık. Bu görüşme ile birlikte de ben grup konuşmamda buna değinmemle birlikte biz bu adımı artık atalım dedik. Arkadaşlarla görüşmeyi ayıp daha sonra bu adımı atma kararı verdik. Bir defa sürekli Türkiye’yi bir erken seçim karmaşası ve dedikodusu içinde tutmamın piyasalarda meydana getirdiği olumsuzluklar söz konusu. Aslında bizim ekonomik olarak Türkiye’nin durumunda bir sıkıntımız söz konusu değil. Ama tabi bu uluslararası piyasalara pek olumlu bir yansıma yapmıyordu. Onlar yine burada bir puslu havayı sevdiler. Biz 2019’da zaten bakanlık sistemine geçiyoruz. 16 Nisan’da bunun ilk adımını zaten attık. Ama asıl büyük adım 2019’da olacaktı. Baktık bunlar baya hevesliler baya kararlılar böyle bir Cumhur İttifakı da oluşunca bu adımı atalım dedik. Arkadaşlarımın da bu konudaki kararlılığı ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin kararlılığı BBP’nin biz sürece katılıyoruz demesiyle bu adımı atmış olduk" dedi.

 

"SEÇİM İLK TURDA BİTECEK"

Seçimle ilgili tahmini de açıklayan Erdoğan, "Şu anda da kamuoyu araştırmalarına baktığımızda bir sıkıntı söz konusu değil. Seçimin birinci turda açık ve net biteceği görünüyor. 300'ün üzerinde milletvekilini hedefliyoruz. Ben inanıyorum ki bu 50+1 konusu bundan sonraki süreçlerde Türkiye'de birçok siyasi partiyi de bu seçimlerden sonra bir kenara koyacaktır. İhtimaller üzerine siyaset yapmam, milletime güveniyorum. Meydanların dili yalan söylemez, Meclis'e yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.

MUHARREM İNCE AÇIKLAMASI

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye eleştirilerde bulunan Erdoğan, "Partide ziyaretimize geldiği zaman böyle bir meydan süreci işleyeceğine ihtimal vermiyordum ama şimdi baktım şirazesinden çıktı. Bay Kemal, onunla ilgili biliyorsunuz, 'Bizim cumhurbaşkanı adayımız şöyle yumuşak olacak, şöyle kibar olacak bilmem ne' diyordu ama baştan ne kibarlık kaldı, ne bir şey kaldı. Tabii hiç önemli değil, biz siyasetin bu ülkede bugüne kadar nasıl yapıldığını bilenlerdeniz. Biz de karşımızdakilerin anladığı dilden konuşuruz. İnce yalan söylüyor. bunu ispat etmezsen namertsin dedim. Dava açtım, bu gidişle çok dava açacağız. Siyasi rant elde etmek istiyor, özür dileyeceksin arkadaş. Biz icazeti kimden alacağımızı çok iyi biliriz. Milletimin verdiği kararla iktidar olduk. İnce namusluysa isim versin. 85 koliyi ABD'nin Adalet Bakanlığı'na teslim ettik. Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım dönemimde Fethullah Gülen ile bir görüşmem söz konusu değil" şeklinde konuştu.

"OFİSLER CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLI OLACAK"

Yeniden cumhurbaşkanı olması durumunda kaç başkan yardımcısı olacağıyla ilgili de Erdoğan, "Kaç başkan yardımcısı olacağı, ne kadar ofis olacak, kurullar ve bu kurulların işlevleri neler olacak. Şimdi biz bunları tartışıyoruz. İhtiyaca göre bunu belirleyeceğiz. Kuracağımız bu ofisler cumhurbaşkanlığına bağlı olacak ve bilgi verecek. Tamamen sivil olacaklar. Bizim için önemli olan deneyimli olması. Kalıkıp bizi bürokraside engellemeyen bir yapıda olacak. Kuracağımız ofisler bakanlardan daha yüksek bir mevkide olmayacak. 7-8 bakanlık durumunu koruyacak, diğerleri birleşebilir. Son bir hafta Türkiye nasıl yönetilecek onu açıklayacağız.Yeni sistem Türk tipi, bize has olacaklar" dedi.

MECLİS'TEKİ SANDALYE SAYISI

Erdoğan, Meclis'le ilgili de "Burada oy oranından öte sandalye sayısı önemlidir. Bazı yerlerde oy oranı yüksek olmayabilir ama sandalye sayısı yüksek olur. Burada şunu hedefliyoruz demem doğru olmaz ama kesinlikle 300’ün üzerinde" ifadelerini kullandı.

FETÖ İLE GÖRÜŞME İDDİALARI

FETÖ ile görüştüğü iddialarına da değinen Erdoğan, "İnce yalan söylüyor. bunu ispat etmezsen namertsin dedim. Dava açtım, bu gidişle çok dava açacağız. Siyasi rant elde etmek istiyor, özür dileyeceksin arkadaş. Biz icazeti kimden alacağımızı çok iyi biliriz. Milletimin verdiği kararla iktidar olduk. İnce namusluysa isim versin. 85 koliyi ABD'nin Adalet Bakanlığı'na teslim ettik" şeklinde konuştu.

MHP İLE İTTİFAK

MHP ile seçimden sonra nasıl bir yol izleneceğiyle ilgili Erdoğan, "Cumhur İttifakı'nı güçlendirerek sürdürmemiz lazım. Seçimden sonra da devam etmesi bizim temennimizdir. Hedefimiz Parlamento'yu güçlü kılmak. Meclis güçlü olursa MHP'lilerden de yararlanırız" dedi.

DEMİRTAŞ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'a da sert tepki gösteren Erdoğan, "Şu andaki cumhurbaşkanı adaylarının -bizim dışımızda- hepsinin söylediği tek söz var, nedir? 'Dışarı çıkmalı ve faaliyetini sürdürmeli'. Bunların millilik, yerlilik, adalet anlayışı bu. Demokrasi bu değil. Siyaset bu değil. Bu ülkeyi yakıp yıkacak, ondan sonra da buna 'Çık, faaliyetini de istediğin gibi sürdür' diyeceksin. Böyle bir şey olamaz. Ben bu noktada adaletin bir an önce tecellisiyle, adaletin bunlara gereken dersi vereceğine de inanıyorum. Kürt kardeşlerimin haklarını hep savundum. İnkar politikalarına her zaman meydan okuduk. İçerideki kişi hangi yüzle aday oluyor? Kürt kardeşlerim gereken yanıtı verecektir" ifadelerini kullandı.

YENİ HAVALİMANININ İSMİ

Yeni havalimanının ismiyle ilgili soruya Erdoğan, "29 Ekim'de yeni havalimanımızı açıyoruz. Teklifler geliyor. Atatürk Havalimanı zaten İstanbul'da var. Birçok yerlerde de var. Yeni bir takım isimler lazım. Bu konuda bazı teklifler de var. Biz bunu istişarayle yapmayı düşünüyoruz. Halka her şeyi de danışmamak lazım" dedi.

F-35 SAVAŞ UÇAĞI ALIMI

Erdoğan, savaş uçağı alımıyla ilgili de "Biz diyoruz ki Amerika bizim stratejik ortağımız. Stratejik ortağımız olarak Amerika bize başka bir kapıyı çal dememesi lazım. Senato şöyle demiş, böyle demiş. Bizi Senato filan ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren tek şey var. Ben Amerika'nın Başkanıyla bunu görüştüm mü görüştüm. Heyetler arası toplantımızda bunu konuştuk mu konuştuk. Eğer biz stratejik ortaksak, eğer model ortaksak Amerika bize burada herhangi bir hukuki yanlış yapmamalı. Verilen sözler yerine getirilmedi. ABD, FETÖ'yü yargı kararı olmadan elinde tutuyor" şeklinde konuştu.

BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Erdoğan, bedelli askerlik konusunu da seçim sonrası Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı ile oturup konuşacaklarını söyledi.

YERLİ OTOMOBİL AÇIKLAMASI

Yerli otomobili kimin yapacağını da açıklayan Erdoğan, "Biz 2021'de elektrikli ve akıllı sürüşü olan bu otomobili üreteceğiz. Ne yaptık? Ben '5 tane babayiğit' dedim, 5 tane babayiğit çıktı ve bir konsorsiyum oluşturdular. Oluşturdukları bu konsorsiyumla beraber adımı attık. Şimdi başına da Mehmet Gürcan Karakaş diye bir arkadaşımızı Bosch'tan transfer ettik. Bu arkadaşımızla beraber inşallah bu süreci başlatacağız" dedi.

MEHMET GÜRCAN KARAKAŞ KİMDİR?

Gürcan Karakaş 1965 Antalya Akseki doğumlu. 1988 yılında Ortadoğu Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Karakaş, aynı yıl Aselsan’da çalışmaya başladı. 1990 yılında Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş’de görev alan Karakaş, 1991-1992 yılları arasında Almanya Feuerbach’ta dizel püskürtme sistemleri ürün geliştirme mühendisi olarak çalıştı. 1995 yılında Bursa’da teknik aplikasyon projelerinden sorumlu kısım müdürü oldu ve 1996-1997 yılları arasında Almanya Bühlertal’da enerji ve karoseri sistemleri üzerine Japon ve İskandinav müşterilerden sorumlu proje müdürü olarak görev aldı. Gürcan Karakaş, 2004 yılında Bosch Türkiye’ye Genel Müdür olarak atandı. 2007 yılında Bosch’un Almanya’daki merkezine geçen Karakaş, o tarihten bu yana grubun yenileme pazarlarından sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

ALMANYA’NIN EN İYİ 100 YÖNETİCİSİNDEN BİRİ

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, 2011 yılında Gürcan Karakaş’ı Almanya’nın en tepesindeki 30 şirketi yönetmeye aday 100 kişiden biri olarak seçmişti. Gazetede Karakaş’ın Bosch firmasında ve Bosch’un son yıllarda artan başarısında çok önemli bir role sahip olduğu yazıldı. 53 yaşındaki Karakaş’ın Bosch Grubu içinde şirketin üçüncü kademe yöneticileri arasına yükselen ilk yabancı kökenli kişi olduğu da belirtilmişti.