Zeytinburnu’nda Yenikapı Mevlevihanesi’nden, Meryemana Balıklı Rum Kilisesi ve Balıklı Ayazması’na kadar bir çok tarihi ve kültürel yapıyı barındıran “sur tecrit” bölgesi 2005 yılında yenileme alanı ilan edildi. Yenileme projelerinin hayata geçirilmesi sırasında onay süreçlerinin uzadığı gerekçesi ile plan notlarında değişiklik yapılması gündeme geldi. İlk olarak geçtiğimiz yıl İBB Meclisi’ne gelen değişiklik teklifinde, yenileme alanı ilan edilen bölgelerde İBB Başkanlığı’na sunulan yenileme avan (ön) projeleri ile mevcut planlar arasındaki uyumsuzlukların proje onay sürecini uzattığı belirtilerek bir plan notu eklenmesi istendi. “1/5 binlik Zeytinburnu Sur Tecrit Planı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”na eklenmesi istenen plan notu, 15 Aralık 2017 tarihli İBB Meclisi kararı ile uygun bulunmadı ve yeniden değerlendirilmek üzere iade edildi.


PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMAYACAK


7 ay sonra teklif yeniden gündeme geldi. 13 Temmuz 2018 tarihli meclis oturumunda oya sunulan teklif ile plan notlarına “Yenileme alanlarında plan üzerinde gösterilen sosyal ve teknik altyapı alanlarının konum ile büyüklükleri, toplam standartların altına düşülmeme, genel işleyişi bozmama şartıyla plan değişikliğine gerek kalmaksızın İstanbul Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulunca onaylanan avan projeye göre uygulama yapılır. Blok boyutları ve şekilleri avan projede belirlenerek yeniden düzenlenir. Plandaki fonksiyonu korumak kaydıyla tescil ve tescil iptallerine ilişkin hususlarda ilgili İstanbul Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulunca onaylı avan projeye göre uygulama yapılır” maddesinin eklenmesi istendi. İBB Meclisi, tarihi sur tecrit alanındaki yenileme projelerinde kendisini devre dışı bırakan plan notu değişikliğini oy çokluğu ile kabul etti. Karara CHP grubu “ret” oyu verdi.


MECLİSTEN DOSYA KAÇIRILIYOR


CHP’li İBB Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, “Bu karar meclisten dosya kaçırmak anlamına geliyor” diyerek tepki gösterdi. Hacıalioğlu, “Normal şartlarda, yenileme projeleri koruma kurullarına gider. Kurul kararları onay için İBB Meclisi’ne gelir.  Son kararı İBB Meclisi verir. Şimdi iş uzamasın diye Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu, uygulama yetkisini kendine aldı” dedi. Koruma kurulların her zaman doğru kararlar almadığını, siyasi kararların altına imza atabildiğini vurgulayan Hacıalioğlu, “Bu plan notu düzenlemesi ile yenileme kurullarının aldığı kararlar meclise hiç gelmeyecek. Zeytinburnu sur tecrit alanında kentsel yenileme alanı ilan edilen bölümde sürekli yeni bina yapılıyor. Yasanın esas amacı oradaki eski eserleri ihya etmekti. Ama burada eski eser ihyası olmayan bir sürü yeni yapı dikiliyor. Zaten bu bölgede A’dan Z’ye hukuksuzluk var. Şimdi hukuksuzluk daha da katmerlendi. Yavaş yavaş koruma kalkanı devre dışı kalıyor. Bu karar ile İBB Meclisi kendi yetkilerini reddediyor. Tarihi alanlara başı boşluk, kontrolsüzlük getiriliyor” diye konuştu.