Yiyecek artıklarının giderlerde birikmesi, yağların borularda donması ve tesisat sorunları gibi sebeplerle oluşan lavabo kokusundan bir türlü kurtulamıyorsanız, "O kadar temizliyorum, gene de koku yapıyor" diyorsanız bu tamamen doğal çözümlere de şans vermelisiniz. Yeter ki eviniz, mutfağınız mis gibi koksun.

Karbonat-tuz-sirke karışımı

1

Lavabo borularını tıkayan yemek artıklarından ve dolayısıyla onların oluşturduğu kötü kokulardan kurtulmanın diğer bir yolu da tuzlu bir karışımdan geçiyor. Bunun için önce bir tencerede su ısıtın. İçine bir su bardağı sirke ve bir avuç ekleyin. Karbonatı da ekleyerek ısınan suyu lavabodan dökün. Sıcak su içine karışan bu karışım borulardaki artıkları temizleyecek ve donmuş yağı da çözecektir.

Karbonat-sirke karışımı

Önce bir fincan karbonatı, ardından iki fincan sirkeyi lavaboya dökün. Köpürdüğünü göreceksiniz. Bu şekilde birkaç dakika bekleyin ve üzerine sıcak su dökerek giderden borulara ulaşmasını sağlayın.

2

Karbonat-limon suyu karışımı

3


1 su bardağı kadar ısınmış limon suyunun içine 1 su bardağı kabartma tozu ekleyin ve iyice karıştırın. Köpük haline gelince lavabodan aşağı dökün ve 10 dakika bu şekilde bekletin. Ardından ılık su ile lavaboyu temizleyin. Bu karışım biriken yağları temizleyecektir. Bu yöntemi haftada 1 ya da 2 kez uygulayabilirsiniz.


Karbonat ve esansiyel yağlar

4

Yarım fincan karbonata birkaç damla esansiyel yağ karıştırın. Esansiyel yağ seçimi tamamen size kalmış. İster nane, ister vanilya esansı, isterseniz başka bir koku kullanabilirsiniz. Bu karışımı lavabodan dökün, bir saat bekletin ardından sıcak suyla akıtın. Mutfağınız mis gibi koksun.

Kahve telvesi ve sıcak su


Bu yöntem oldukça basit. Tek yapmanız gereken kahvenizi içtikten sonra telvesini lavaboya boşaltmak ve ardından telveler gidene kadar üzerine sıcak su döknek. Kahve telvesi yağların çözünmesini sağlayarak kokuyu da yok edecektir.

5

Limon kabukları ve su


Limon gibi narenciyelerin kabuklarını atmayın ve lavabonuzu dezenfekte etmek için saklayın. Örneğin limon kabuklarıyla lavabo giderini iyice ovaladıktan sonra bol sıcak suyla durulayın. Hem gideriniz temizlenecek hem de mis gibi limon kokusu mutfağınızı kaplayacaktır.

Eğer çöp öğütücünüz varsa: Buz küpleri, tuz ve limon kabuğu

Birkaç buz küpünü ve bir avuç tuzu öğütücüye dökün. Buz öğütücüdeki yemek kalıntılarından kurtulmanızı sağlarken tuz kenar bölgelerdeki temizleyecektir. Güzel koku vermesi için birkaç limon kabuğu atmayı da unutmayın.

6


Çöp öğütücüler için diğer bir yöntem: Beyaz sirke ve limon kabuğu

8



Limon kabuklarını muffin kaplarına ya da buz kalıplarına yerleştirin ve üzerine beyaz sirke dökerek bir gece derin dondurucuda bekletin. Ardından küpleri çıkararak öğütücüye atarak çalıştırın. Bu kadar basit!

7