Bankacılar bugün iç piyasada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak kabine toplantısının yakından izleneceğini belirttiler. Bankacılar, kabine toplantısında Suriye'de yaşanan sürece ilişkin değerlendirmeleri izleyecekler. İç piyasada veri gündemi ise bulunmuyor.

Dolar/TL saat 09.24'te 5.7220/5.7259 itibarıyla işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.



Fed'in ABD faizleri konusunda ne yapacağını yakından izleyen yatırımcılar, ayrıntılar için bu akşam yayımlanacak Fed'in toplantı tutanaklarını bekliyorlar.

İşlemciler politika yapıcıların büyümeyi canlandırmak için atacakları yeni adımlara ilişkin ipuçları için Fed'in bu hafta yapacağı Jackson Hole toplantısını ve hafta sonundaki G7 zirvesini bekliyorlar.

Öte yandan piyasalarda İtalya'ya ilişkin gelişmeler de yakından takip ediliyor.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte dün Kuzey Birliği partisi lideri ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'yi koalisyonu bitirmek ve ekonomiyi kişisel ve siyasi kazanç için tehlikeye atmakla suçlayarak istifa etti.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları yükselişte! Güncel çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar oldu?" desc="Altın fiyatları yükselişe geçti, çeyrek altın 452 lira oldu. Altın fiyatında yükseliş sürerken piyasadaki sahte altına dikkat çekiliyor. Uzmanlar bu konuda vatandaşları uyarıyor. İşte altında güncel rakamlar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/21/iecrop/altin-fiyati-2_16_9_1558430068_16_9_1566105632_16_9_1566364768.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/altin-fiyatlari-yukseliyor-gram-ve-ceyrek-altin-fiyati-ne-durumda-5291951/"]

Türkiye piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu geçen haftanın ilk üç gününde küresel piyasalarda başlayan sert satış baskısı ve resesyon endişeleri kısmen devam ediyor.

Dolar/TL, küresel riskten kaçışın yanı sıra Merkez Bankası'nın kredi büyümesini teşvik eden ZK adımı ve artan jeopolitik endişelerle yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesi olan 5.75'i test ettikten sonra dün günü 5.73 civarında tamamlamıştı.

Bir süredir benzer ülkelerden pozitif ayrışma yaşayan TL dün ise gelişmekte olan ülkeler arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimlerinin başında yer aldı. Benzer satış baskısı tahvil piyasalarında da görülürken dünyadakinin aksine Türkiye'de ters verim eğrisi dün itibarıyla neredeyse kayboldu.

BANKACILAR ZK ADIMINI ELEŞTİRDİLER


TCMB'nin ZK adımı ilk etapta kamu bankaları aracılığıyla yaratacağı yaklaşık 22 milyar TL'lik likidite yatırımcılar arasında endişeye yol açtı. Bankacılar likiditenin sıkı para politikasına yönelik yarattığı endişenin yanı sıra, firma borçlarının ödenmekte zorlandığı bir dönemde bankaların kredi artışına yönlendirilmesini de eleştirdiler.

TCMB bu hafta ZK oranlarını ve ZK'lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendiren yeni bir sisteme geçtiğini açıklamıştı.

TCMB'nin yeni uygulamasıyla kredi büyümesi %10 ile %20 arasında olan bankalar ZK oranlarında 1 yıldan kısa vadeler için indirim sağlayacak. Böylece kredi büyümesi TCMB tarafından belirlenen kriterleri sağlayan bankaya teşvik uygulanmış olacak. ZK oranlarında kriterleri sağlayamayan bankalar için ise eski oranlar geçerli olacak.

Öte yandan yine kriterleri karşılayan bankalar TCMB'de tuttukları TL ZK'lar için aldıkları faiz/nemalarda artış sağlayacak. Kriterleri sağlamayan bankalar ise faiz/nemada düşüş yaşayacak.

ÖZEL BANKALAR KRİTERLERİ KARŞILAYAMIYOR


Reuters'a bilgi veren bankacılar halka açık bankalar arasında yaptığı değerlendirmeden düzenlemeden tüm kamu bankalarının yararlanacağını, ancak özel bankaların mevcut durumda kriterleri bugün için karşılayamadığını belirttiler.

Reuters'da dün yayımlanan haberde de sistem ile ilk etapta kamu bankalarının en büyük kazanımı sağlayacak. Bununla birlikte sistem özel bankaları da referans olarak belirlenen kredi büyümesine daha erken ulaşmaya teşvik edebilecek.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi 9 Ağustos Cuma günü %14.98 dün valörde son işlemde %15.98 oldu. Dün ise bileşik getiri %16.50 seviyesine yükseldi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 9 Ağustos'ta spot kapanışta %15.22 seviyesindeydi. Dün son işlem ise %16.26 oldu.

REUTERS