Çalışma Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı toplantıda ASO üyesi bir sanayici, Kayseri’de bir firmanın portföyünde binlerce Suriyeli olduğunu belirterek, “Firmaya telefon açıyorsunuz 300-500 tane Suriyeli işçi gönderiyor. Biz Ankara’dayız diye bizim suçumuz ne? Suriyeli işçi serbest olsun biz de çalıştıralım” dedi.

Sanayici Sefa Danış ise , “Hiç kimse Suriyeli çalıştırmak istemez. Ama mecburuz. Benim fabrikamda Suriyeli yok. Ama elimden gelse 30 tane birden alırım. İnanın Suriyeliler, Türkiye’den gitsin yiyecek domates, patates bulamayız. Suriyeliler tarımı sırtlamış, Afganlılar da hayvancılığı sırtlamış” dedi.

İŞSİZLİĞİ ARTIRIYOR


Toplantıda oturumu yöneten TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş da Suriyeli işçi istihdamına bir an önce çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Delibaş, “Onlar işe girdikçe bizim çocuklar işsiz kalıyor” dedi. İşadamı Selahattin Düzbasan da insan kaynağı eğitiminin planlamaması yüzünden fabrikalarında çalıştıracak nitelikli işçi bulamadıklarından yakındı. Düzbasan, “Fabrikalarımızda çalıştıracak ara elaman bulamıyoruz, çünkü Türkiye’nin eğitim sistemi yanlış. Herkes mühendis oluyor, her gün 50 tane insan başvuruyor, hepsi üniversite mezunu. İlan veriyoruz temizlikçi lazım, ara eleman lazım, işçi lazım, onlar yok.

Yetişmiş işçi arıyoruz maalesef bulamıyoruz. Bir ülkenin en önemli kaynağı insan kaynağıdır. Planlayacağın en önemli şey insan kaynağının planlanmasıdır. Fakat biz insan kaynağını planlayamadık. Herkes inşaat mühendisi, herkes avukat, herkes işletmeci. Sanat okulları yok, tekniker okulları yok. Her taraf imam hatip, ne yapacağız bu kadar imamı?” dedi. Düzbasan’ın bu sözleri ara eleman sıkıntısı yaşayan ASO üyelerinden yoğun alkış aldı.