Kırmızı biberin fiyatı rekor üstüne rekor kırıyor. Pazarda ve marketlerde geçen hafta 20 liradan satışa sunulan kırmızı biberin fiyatı bugün itibari ile 30 liraya çıktı. Aynı biberin kilogram fiyatı İstanbul Hali'nde ise 18 ile 20 lira arasında satılıyor. Çanakkaleli ve Antalyalı üreticiler şu an piyasada çok ürün olmadığını bu nedenle fiyatların arttığını söylüyor.

PİYASADA ÜRÜN YOK


Kırımızı biberdeki fiyat artışlarının ürün yokluğundan kaynaklandığını belirten Çanakkale Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Fiyat artışları ürün yokluğundan kaynaklanıyor. Yeni mahsüller daha yeni yeni çıkmaya başladı. Bu nedenle fiyatlar daha oturmadı. Oturmadığından dolayı da bu denli yüksek. Tabi burada fırsatçılık var mı yok mu onu tam bilemiyoruz." ifadelerini kullandı.



Antalya Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Antalya’daki hortumun biber fiyatlarını etkilediğini belirten Metin, "Buradaki hortumun daha yaraları sarılmadı. Bazı çiftçiler fidanlarını yeni yeni dikmeye başladı. Şu an sadece serada ürünler var. Onun haricinde piyasada ürün bulmak biraz zor." dedi.

ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI


Ayrıca üretim maliyetlerinin de artığını söyleyen Metin, "Üretim maliyetlerimiz arttı ancak kırmızı biber fiyatının 20 liradan 30 liraya çıkacağı bir durum yok. Gübre fiyatları, ilaç fiyatları stabil seyrediyor. Son dönemde şok edecek bir zam olmadı." ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Tanzim satış ayarı tutmadı" desc="Tanzim satış noktalarının taşınmasıyla birlikte zincir süpermarketlerde 2 liraya satıldığı için kuru soğan stoğu tükenirken küçük marketlerde fiyat 10 liraya yaklaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/06/iecrop/18_16_9_1554589778.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/tanzim-satis-ayari-tutmadi-4326433/"]

"MARKETLERE SORMAK LAZIM"


İstanbul Yaş Meyve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan ise fiyatların yükselmesinin en büyük sebebi olarak piyasada ürünün az olmasına ve maliyetlerin yükselmesine bağlıyor. Başkan Nevzat Dayan sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Şu an halde kaliteye göre kırmızı biberin fiyatı 18 TL ile 20 lira arasında değişiyor. Marketlerde neden 30 lira onlara sormak lazım. " dedi.


HAVALARIN ISINMASIYLA FİYATLAR GERİLER


Kırmızı biberi bu yıl az çiftçinin ektiğini belirten Dayan, "Bu yıl kırmızı biber (kapya) eken az oldu. Bu durumun üzerine bir de gider maliyetleri, işçi maliyetleri, yakıt maliyetleri eklenince her şey yükseldi. Havaların ısınmasıyla bu artışın duracağını düşünüyoruz ve fiyatların gerilemesini bekliyoruz.

[old_news_related_template title="Tanzim baharı çabuk bitti! İşte Türkiye'nin hal piyasası... | Son dakika haberleri" desc="Tanzim satışların başlaması ile birlikte birçok hal esnafı da fiyatlarında indirime gitti. Ancak yapılan bu indirimler kalıcı olmadı. Son günlerde hal esnafının sebze satış fiyatlarında yüzde 220 oranına varan zamlar gözlendi. Biberin kilogram fiyatı İstanbul halinde tanzim sonrası 5 TL'den satılırken bugün itibari ile yüzde 220 oranında zamlanarak 16 TL çıktı. Hallerdeki tanzim baharı çabuk bitti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/tanziam-aaa_16_9_1549963420_16_9_1553505641.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/tanzim-bahari-cabuk-bitti-iste-turkiyenin-hal-piyasasi-4090064/"]