Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. “2018 özellikle iş dünyasını müthiş yoran bir yıl oldu. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. 2019’a aktardığımız negatif değerler var” diyen Bilecik, “Örneğin enflasyon. 2018’de aşırı kur dalgaları ve negatif resimler bankaların da bilançosunu düşürmesine neden oldu. Reel sektör bir nakit sıkıntısı yaşıyor. 2019’da ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olmalıyız” ifadesini kullandı.

Hükümetin 350 bin işletmeye sağlayacağı 22 milyar TL’lik yeni kaynak için değerlendirmelerde bulunan Bilecik, “Böyle bir aksiyonu aldığınız zaman bunlar kısa vadede inanılmaz olumlu. Ancak orta ve uzun vadede bunlar ekonomiye er geç olumsuz yansıyacak” dedi.

AB İLE OLUMLU ÇİZGİ ŞART

Ekonomide öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğini belirten Bilecik, “Yapısal reformlar ile beraber ekonominiz daha rekabetçi olur. Avrupa Birliği (AB) ile olumlu çizginin çok yüksek seviyeye çekilmesi gerek.” dedi. Asgari ücretin 2.020 liraya yükseltilmesini de değerlendiren Bilecik, “Yüzde 26 olarak baktığımız zaman çok uygun görünüyor, ancak miktar olarak bakıldığı zaman, 2 bin TL tabii ki yetmez” dedi. Bilecik, asgari ücret üzerindeki vergi yükünün OECD ülkelerinin seviyesinde olması gerektiğini ifade etti.

Bu arada açıklanan seçim paketlerini değerlendiren ekonomist Uğur Gürses, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Ziraat Bankası’na para basma yetkisi verilmedi mi hâlâ? Zira tüm batıkları kurtarması para basmadan mümkün olamayacak” diye konuştu.