İnternet üzerinden teknoloji ve ekonomi özelinde yayın yapan ZDNet, 455 binden fazla kredi kartı bilgisinin çalındığını ve şu anda satıldığını duyurdu. İddiayı ilk olarak sozcu.com.tr sayfalarına taşıdı. Türklerin kredi kartlarının Joker’s Stash isimli “En büyük kart mağazası”nda satıldığı belirtildi.

Güvenlik araştırmaları yapan Group-IB yetkilileri ZDNet’e açıklama yaparken, verilerin 28 Ekim ile 27 Kasım arasında dört farklı parça halinde sızdırıldığını söyledi. “Son yıllarda gerçekleşen Türkiye merkezli en büyük sızıntı” hakkında açıklama yapan Group-IB’den yetkililer, Türkiye’den kartların çok nadiren çalındığını da aktardı.

'BANKALAR KARTLARI İPTAL EDER'


Sozcu.com.tr'ye konuşan üst düzey bankacılık kaynakları geçen hafta sonundan bu yana olayın sektör içinde konuşulduğunu vurguladı. Kaynak 15-20 günlük bir süre içerisinde bilgilerin çalındığı kartların bankalar tarafından iptal edilmesinin beklendiğini söyledi. Üst düzey sektör kaynağı, "Kart bilgileri sızıntısı bir internet sitesinin e-ticaret platformu üzerinden gerçekleşti" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ: KONU HAKKINDA BİZE ULAŞAN BİLGİ YOK


Türkiye Bakanlar Birliği (TBB) yetkilileri konu hakkında kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını ifade ettiler.

[caption id="attachment_5503675" align="alignnone" width="554"] Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün[/caption]

BİLİŞİM HUKUKU DERNEĞİ BAŞKANI: BEN UYARIMI YAPTIM


Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada e-ticaret firmalarının sızma durumunu bildiğini fakat müşterilerini bilgilendirmediğini söyledi.
Ergün kendisinin de bir internet sitesi üzerinden birçok kişinin kullanıcı bilgisine ulaştığını söylerken konu hakkında uyarı mahiyetinde bir tweet de attığını da belirtti.

Ergün sozcu.com.tr’ye şu açıklamayı yaptı: Firmalar bizden sızıntı olmadı şeklinde ölü taklidi yapıyor. Ben bile binlerce kullanıcının bilgilerine ulaştım ve uyarımı yaptım. Buna rağmen kimse üzerine gitmedi. E-ticaret firmaları müşterilerini uyarmadılar.

[old_news_related_template title="'Türkiye'den 455.000 kredi kartı bilgisi çalındı' iddiası" desc="Dünyanın önde gelen teknoloji ve iş üzerine yayın yapan internet sitelerinden ZDNet, Türkiye'den 455 bin kredi kartı bilgisinin çalındığını ve sanal ortamda satıldığını öne sürdü. İddiaya göre; kart bilgileri 28 Ekim ile 27 Kasım arasında ele geçirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/11/iecrop/turkey-cards-1_16_9_1576058891.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-eger-dogruysa-durum-cok-vahim-turkiyeden-455-000-kredi-karti-bilgileri-calindi-5503250/"]

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği'nden (ETİD) bu sabah saatlerinde yapılan açıklamada “e-ticaret sitelerinde kayıtlı kredi kartı bilgilerinin ele geçirildiği” iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

'KART BİLGİLERİ ULUSLARARASI STANDARTLARA GÖRE SAKLANIYOR'


Konuyla ilgili değerlendirme yapan ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, sektör meclisinde yapılan değerlendirmelerde, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili herhangi bir güvenlik ihlali tespit edilmediği, kredi kartı bilgilerinin uluslararası standartlara göre saklandığını aktardı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de yoğun olarak geçen kampanya dönemlerinde sosyal medya ortamında zaman zaman asılsız paylaşımlar olabildiğini, sektör olarak müşterilerin güvenliği ve yüksek hizmet seviyesinin her daim sağlanmasıyla için çalışmalara özenle devam ettiklerini belirtti.