Yasa teklifine yönelik eleştirilerde bulunan CHP milletvekili ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, kanun teklifinin meslek odalarının, sendikaların, üniversitelerin ve sektörün görüşü alınmadan tek taraflı olarak, toplum içerisinde tartışmaya açılmadan, kapalı kapılar ardında kimi çevrelerin özel talepleri doğrultusunda hazırlandığını ifade etti. Düzenlemenin milli menfaatlerle yerli ve milli madencilik politikasına aykırı olduğunu, sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcileri tarafından da istenmediğini belirten Şevkin, buna rağmen alelacele yasalaştırılmaya çalışıldığını belirtti.

Müzeyyen Şevkin


Şevkin, kanun teklifinin kömür havzalarında özellikle havza madenciliğini ortadan kaldırarak zaten sorunlu olan redevans sisteminde böl, parçala ve sat yöntemini getirdiğine dikkat çekti. Teklifle 50 bine yakın maden, jeoloji ve jeofizik mühendisinin diplomalarını yok sayılacağını anlatan Şevkin, “Bu kanun teklifi Türkiye Taşkömürü ve Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait sahaların redevans üzerinden devredilerek özelleştirileceği için işsizliğin, güvencesizliğin ve ölümlerin kol gezdiği bir kanun olacaktır” diye konuştu.

Teklif ile artırılan cezalar ve ruhsat bedelleri nedeniyle sektörün sorunlarını daha da artırarak üretimi düşüreceğini belirten Şevkin, “Kanun teklifi iş cinayetleri ve maden kazalarının önünü açacaktır. Yine bu kanun teklifi ruhsat iptallerine, ihalelerde keyfiliğe, hukuksuzluğa ve adaletsizliğe neden olacak” dedi.