Özlem GÜVEMLİ/Hande ZEYREK

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sözcü gazetesini ziyaret etti. İmamoğlu, Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, Genel Müdürü Asım Akgül, Yayın Yönetmenleri  Neşet Şenizel ve Serdal Saraç, Yazıişleri Müdürleri Kenan Kurtkaya ve Metin Köklüçınar ile gazetemiz çalışanları ile bir araya geldi.

[caption id="attachment_5391355" align="aligncenter" width="880"] İBB BAŞKANI İMAMOĞLU, SÖZCÜ AİLESİYLE BİR ARAYA GELDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, SÖZCÜ Gazetesi’ni ziyaret etti. İmamoğlu, Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, Genel Müdürü Asım Akgül, Yayın Yönetmenleri Neşet Şenizel ve Serdal Saraç, Yazı İşleri Müdürleri Kenan Kurtkaya ve Metin Köklüçınar ile gazetemiz çalışanlarıyla buluştu. CHP’li Başkan çarpıcı açıklamalar yaptı...[/caption]

HAYDARPAŞA İHALESİ ŞÜPHE VE ŞAİBE BARINDIRIYOR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ziyareti sırasında SÖZCÜ’ye gündemdeki konularla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. TCDD’nin tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının atıl durumda olan yaklaşık 29 bin metrekarelik depo sahalarını  “kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere” kiralamak için 4 Ekim’de düzenlediği ihalede Okçular Vakfı’nın eski müdürüne ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi ve İBB'nin iştirak şirketleri Kültür A.Ş-İSBAK-Metro A.Ş-Medya A.Ş’den oluşan  konsorsiyum sona kaldı. Taraflar pazarlık için davet beklerken İmamoğlu, ihale gündeme geldiğinden itibaren yaşanan sürece sert tepki göstererek “Süreç; idari yozlaşma, şüphe ve şaibe barındırıyor” dedi.

GÖRÜNMEYEN ORTAK KİM?

İhalenin teknik şartnamesindeki 20 milyon liralık dijital ekipman şartının  Türkiye’de ancak bir iki kurumun karşılayabilecek durumda olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “İhaleye onlar KDV dahil, biz KDV hariç ekipmanımızla katıldık. Partnerleri kim? Kendi olmadığı net. Görünmeyen ortağı kim? Daha da acısı 2-3 sene önce İBB’de 3 bin lira maaş ile çalışan bir kişinin kurduğu, sermayesi 10 bin TL  olan bir şirket geliyor aylık 300 bin TL  teklif veriyor. Şartnameye uygun bir teknik ekipmanı da yok. Ne olduğu belli olmayan bir kişiye ve kuruma Türkiye’nin tarihsel iki yapısını teslim edecek bir şekilde hareket görüyoruz. Şaibe var bu işin içinde. Ben bu milletin malını kim olduğu belli olmayan insana emanet ettirilmesine göz yumacak bir şehremini değilim. Her türlü teknik ,idari, hukuki mücadelemi veririm” dedi.

[caption id="attachment_5391356" align="alignnone" width="880"] Türkiye’nin
simgeleri
Haydarpaşa
Garı...[/caption]

O KAPININ ÖNÜNDE BEKLEYECEĞİM

“İhaleyi iptal edin ve İBB’ye verin” çağrısı yapan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bu ihale sonuçlanacaksa da evrakı ve teçhizatı  eksik olan itiraz ettiğimiz kurumla ilgili gereken işlemi yapın. Bu olmayacaksa, ‘iş sarpa sarıyor biz bu ihaleyi iptal edelim başka bir yöntemle başka birine vermeye çalışalım’ arayışındaysalar ben o kapının önünde bekleyeceğim. Fiziken beklemeyeceğim ama Haydarpaşa ve Sirkeci garının kapısının önünde bekleyeceğim. Artık burası İBB’nin ve İstanbul halkının oldu. Bu tartışma onu İstanbul’un malı haline getirdi. Bunun dışında yapılacak her hareket şaibelidir. Bakan da aşağıdaki yöneticiler de bunun içindedir. Bu kadar ayyuka çıkan bir olaya müdahale etmiyorsa ayıptır yazıktır günahtır. Ekrem İmamoğlu kendine mülk edinmiyor burayı. Bu süreç mühimdir. İdari yozlaşmanın geldiği noktadır. Bu işi İBB’ye  vermezler başka bir arayış çözüm içine girerlerse sayın bakandan yetkililerin tamamına şaibe, damgasını vurur. Bundan kurtulamazlar. Yanlıştan dönsünler. Ya bakan bunu düzeltsin ya da Cumhurbaşkanı sürece müdahale etsin.  O firmanın şu an ihaleye devam etmesi yanlıştır. Çok net.”

İSRAF BİLANÇOSUNU YIL SONUNDA AÇIKLAYACAĞIZ

İmamoğlu, İstanbul’da israfın takipçisi olduğunu vurgulayarak görevdeki altınca ayını doldurduğu aralık ayının sonunda engelledikleri israfı tablo olarak sunacaklarını söyledi. İmamoğlu “Engellediğimiz israf tablosunu ve ortaya koyduğumuz tasarruf politikalarını İstanbul ile paylaşacağız” diye konuştu.

700 MİLYONLUK BORÇ TALEBİ

İmamoğlu, göreve geldiğinde devraldıkları İBB bütçesinin cari açığının 10 milyar TL’nin üzerinde olduğunu belirterek ”10 milyarın üzerinde açığı olan bir bütçenin yönetilme şansı tektir, borçlanma. Bunu geçen yıl bu bütçeyi hazırlayan o dönemin İBB yönetimi söylüyor. Bütçeye o dönem 3.6 milyar TL civarında borçlanma kalemi koymuşlar. Biz 1.5 milyar TL borç aldık. 700 milyon daha istedik. AKP grubunun kendilerine yakışanı yapmasını, İstanbul’a  verdikleri sözü tutmalarını ve İBB Meclisi’nin Perşembe ya da Cuma oturumunda 700 milyon liralık borçlanma talebimize onay vermelerini bekliyorum” dedi.

[caption id="attachment_5391358" align="aligncenter" width="880"] Taksim Meydanı’nda yaza inşaat başlıyor[/caption]

100 ŞANTİYENİN YÜZDE 80’İNDE İŞLER DURMUŞ

Kurumun geçmişten gelen cari borçları olduğunu ifade eden İmamoğlu “Daha önceki dönemde 100 şantiye kurulduysa bugün yüzde 75-80’i durmuş durumda. Ben AKP’li CHP’li her ilçeyi geziyorum. Hangi ilçeye gidersem gideyim 10 işin 8’i durmuş durumda. Kapalı otopark, metro, park, okul, yurt ya da teknik alan adına ne derseniz deyin yüzde 80 duruyor. Projeleri toparlayıp bitirmek zorundayız, mevcut cari borçları ödemek zorundayız. Bütçe açığı ve borç yönetimi söz konusu” dedi.

“ÇAMUR ATMAYAYIM, İNSANLAR TAHMİN ETSİN”

İmamoğlu göreve geldikten sonra ihtiyaç fazlası olduğu için iade edilen kiralık araçlarla ilgili de konuştu. İmamoğlu, ihtiyaç fazlası araçların kimler tarafından kullanıldığına ilişkin “Göreve geldiğimde ihtiyaç fazlası olan 730 kiralık araç, iki seçim arasında da 517 şirket kiralandıkları şirketlere iade edildi. İlginç bir detay haziran seçimlerine 1.5 ay kala GPS sistemi kapatılmış. Böyle bir düzende o araçların kimlere tahsis edildiği konusunda bilgi vermem siyasi çamur atma olur. Ben çamur atmayayım, insanlar tahmin etsin. Bir çok duyum var. Aktarılan bilgiler var. Delil kabul edip anlattığım zaman başka bir yere gider. Ben o tarafında değilim ama israfın takipçisiyim” diye konuştu.

KEMAL KILIÇDAROĞLU BÜYÜK BİR AVANTAJ

İmamoğlu, partilerin hizmet için bir araç olduğunu belirterek “Bunu her yerde söylemiş biriyim. Fanatik partililer bazen kaygı ile bakardı bunu söylediğimde. Hayır öyle. Esas olan bir yaşam biçimi, parti buna hizmet eder. Esas olan insanların kendini mutlu hissetmesi. Benim hayat felsefem gerçekleştirmek istediğim  olay bu seçimde kendiliğinden gerçekleşti. Siyaset üstü, partiler üstü bir ortam doğdu. Bana oy verenler içinde her partiden insan var. İyi oranlarda var. Bu sonuca da yansıdı. Bu bana sorumluluk kattığı kadar avantaj da sağlıyor. Yapmak istediklerimi bazen siyasi bir kelepçe hissedersiniz sizi bağlar şu an öyle bir siyasi kelepçem ruhumda yok. Bir başka avantajım var büyük şans bir partinin başındaki insanın genel başkanın böyle düşünüyor olması. Genel başkan başka düşünüyor olsaydı ya da lider egosu öne çıkan bir insan olsaydı istediklerimizi yapmakta zorlanırdık. Hakkını teslim edelim. Şu anda yürüdüğüm yolda ayaklarımın altındaki taşları temizliyor öyle bir bakış açısı var. İyi ki var” dedi.

CUMHURİYET BAYRAMINA 2 GÜNLÜK KUTLAMA 

İBB Başkanı İmamoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda İstanbul’da yapılacak kutlama etkinliklerinin 2 gün süreceğini açıkladı. İmamoğlu, 28 Ekim’de İBB Saraçhane binasından Sultanahmet’e yürüyüş düzenleneceğini, 29 Ekim’de Salacak sahilinde “sokak balosu” düzenlemeyi planladıklarını söyledi. İmamoğlu kutlamaların ayrıntılarını şöyle anlattı:

“Cumhuriyet Bayramı 2  gün boyunca bu şehirde belki ilk defa bu kadar coşkulu kutlanacak. 28 Ekim'de çelenk koyma töreniyle Cumhuriyet Bayramı törenleri başlar bu bir gelenektir. 28 Ekim akşamı Sultanahmet Meydanı'nda yani Halide Edip Adıvar'ın da katıldığı meşhur o Milli  Mücadele Mitinglerinin yapıldığı o güzel meydanda tarihe not düşmek adına İstanbul'un o en güzel manzaralarından biri olan tarihi yarımadada muazzam bir buluşma planlıyoruz ve bu buluşmayı tüm dünyaya servis edeceğiz.  İçinde gösteriler, senfoni orkestrası, şiir dinletisi, konserler olacak. Cumhuriyetimizi hissettiren bir akşam olmasını istiyoruz. Sultanahmet Meydanı’n Saraçhane’deki İBB binası önünden yürüyeceğiz. Tarihi de bir yürüyüşle vatandaşımızla oraya ulaşmak istiyoruz. 29 Ekim günü hem  Vatan Caddesi'ndeki resmi törenimizle hem de daha sonra Salacak sahilinde sokakta, caddede sahilde bir balo olacak. Herkesin oraya gelip Cumhuriyetimizi kutlamasını istiyoruz.  Atamız'ın ‘geldikleri gibi giderler’ diye boğaza bakıp bağımsızlık mesajını verdiği,  aynı zamanda İstanbul'un işgalden kurtulduktan sonra yine 1927'de ilk gelişinde İstanbul'u selamlayarak Sarayburnu'na gelişini Salacak'tan görerek bir nevi en büyük sokak balosunda bütün halkımızla buluşacağız. Daha önemli meydanlarında daha da güzel meydanlarında da ileriki yıllarda bayramımızı kutlamaya devam edeceğiz. “

TAKSİM MEYDANI'NDA YAZA İNŞAAT BAŞLIYOR

İmamoğlu, yıllardır tartışma konusu olan beton görüntüsü nedeniyle eleştirilen Taksim Meydanı ile ilgili de bilgi verdi. Yaz aylarında meydan düzenleme çalışmalarına başlamayı planladıklarını belirten İmamoğlu “Önemli 6 meydanda çalışmamız devam ediyor. Özellikle Taksim Meydanı halka sorulacak, onların önerilerini alacağız. Önümüzdeki yaza başlayacağız inşaatına” dedi.