İBB Meclisi’nin 18 Ocak tarihli oturumunda Sarıyer’in” Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme” alanından kalan 40 yıldır tapu ve mülkiyet sorununa çözüm bekleyen Ferahevler,  Pınar, Emirgan, Kazımkarabekir,  Reşitpaşa, Poligon, İstinye,  Çayırbaşı, PTT Evleri, Rumelihisarı mahallelerinin ıslah imar planları görüşüldü. Yaklaşık 2 milyon 460 metrekarelik alanı kapsayan ve vatandaşın tapu tahsis belgelerinin tapuya dönüştürülmesinin önünü açacak planların hepsi  İBB Hukuk Müşavirliği’nin “Genel olarak imar affı kanunlarından İstanbul Boğaz istisna tutulduğundan 2960 sayılı kanuna göre ise geçici maddelerde öngörülen süreler dolduğundan Boğaziçi ‘gerigörünüm ve etkilenme’ alanlarında ıslah imar planları yapılamayacağı” görüşü nedeniyle ilçe belediyesine iade edildi.

sariyer-magdur-meclisİSTANBUL’UN EN ESKİ GECEKONDU BÖLGESİ


Planlara ilişkin raporların oylanması öncesinde söz alan CHP’li Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bu mahallelerde 60 yıldan daha uzun süredir yaşayan vatandaşların tapu ve mülkiyet sorununun 40 yıldır çözülemediğini söyledi. Şu an bu bölgede 200-250 bin kişi yaşadığını dile getiren Genç “İstanbul’un en eski gecekondu bölgesi burası. Şu an rant değeri çok yükselmiş durumda. 80 yıl önce kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde şimdi rant oluştuysa orada yaşayan vatandaş da payını almalı” dedi. Burada yaşayan vatandaşlara devlet tarafından zamanında tapu tahsis belgeleri satıldığını, bu belgelerin tapuya dönüştürülebilmesi için de ıslah planının şart koşulduğunu anlatan Genç, yıllardır üzerinde çalıştıkları bu ıslah planlarını hazırlayıp İBB’ye gönderdiklerini ancak şimdi reddedildiğini söyledi. Genç, planların “Boğazda imar ıslah planı yapmak hukuka aykırıdır” görüşü nedeniyle reddedildiğini ifade ederek “Bunlar doğru değil. Anayasa Mahkemesi’nin ‘Boğazda imar ıslah planı uygulanamaz’ dediği alanlar sahil şeridi ve ön görünüm bölgesidir. Islah imar planı tekliflerimiz yapı yasağı olan kıyı ve öngörünüm bölgesinde yer almadığı için hukuka aykırılık taşımıyor. Yasalar halkın yararına uygulanmalı” dedi. Devletin kendi verdiği tapu tahsis belgelerini tanımamasının da hukuk devleti ciddiyeti ile bağdaşmadığını vurguladı.

sariyer-magdur2“TOPU TACA ATMAYIN”

Bölgede imar revizyonunun şart olduğunu ifade eden Genç , İBB Meclisi’ne şu çağrıyı yaptı: “40 yıldır bekleyen tapu sorununu topu taca atar gibi çözümsüzlüğe götüren bir meclis olmayalım. Bu tür konular seçime malzeme yapılmasın. Mülkiyet sorununu çözmekten başka bir amacı olmayan,  tüm uygulama sorumluluğu tarafımızca alınacak olan İBB Meclisi’ne ilettiğimiz imar ıslah planları kabul edilsin. 2981 sayılı yasanın çıkarılan imar barışı sürecine dahil edilmesi için gereken düzenlemeler yapılmalı. Bu işlemler tamamlandıktan sonra Sarıyer’de yaşayan, nüfusa ve fiziki duruma uygun, güncel donatı standartlarını sağlayacak uygulanabilir bir plan elde edilebilmesi için, yürürlükteki imar planının revize edilmesi için çalışmalara başlanmalı.” Hukuk Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Sibğetullah Şahin de söz alarak “Doğal sit ve Boğaziçi ile ilgili kanunlar kısıtlayıcı maddeler içeriyor. 2981 sayılı yasa Sarıyer’deki gecekondulara çözüm olamaz, kanunlar yanlış yorumlanıyor. Planları da reddetmedik yeniden değerlendirilmek üzere ilçesine iade ettik” açıklaması yaptı.

sariyer-magdur3GERGİNLİK YAŞANDI

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi ve ıslah imar planları oy çokluğu ile reddedildi. Oylama sırasında meclisin izleyici bölümünde oturumu takip eden Sarıyerlilerin “tapumuzu  istiyoruz” diyerek tepki göstermesi gerginliğe neden oldu. Tepki gösteren vatandaşlar, güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılırken itiş kakış yaşandı. Kısa süreli gerginliğin ardından oturuma devam edildi.