Vural Ak, “Intercity İstanbul Park Pisti’nde yılın 300 günü etkinlik ve aktivite var. İstiyoruz ki bu devasa ve eşsiz tesis daha verimli kullanılsın. Intercity olarak bundan sonra Intercity İstanbul Park’ı artık festivallerle halkımızın kullanımına açacağız. Amacımız her 3 ayda bir burada değişik festivaller yaparak insanların eğlenmesini, ailecek haftasonunu keyifli geçirmelerini sağlamak. Geçen yıl ilkini yaptığımız V Weekend Motoring büyük ilgi gördü ve iki günde 40 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. 2019’un ilk festivali V Weekend Sports’da 3 gün sürecek sağlıklı yaşam ve spor festivalimiz olacak ve burada genç yaşlı herkesin ilgi duyduğu spor branşlarına yer vereceğiz. Her aktivite veya etkinlik hem yetişkin hem de çocuklara uygun olacak ve girişi ücretsiz olan festivalimizde herkes iyi vakit geçirecek. 150 bin kişinin ziyaret etmesini beklediğimiz festivalimiz için 45-50 kişilik bir ekiple 3-4 aydır aralıksız çalışıyoruz” dedi.



Kiralama şirketleri filo indirimiyle satın aldıkları araçları kiralamadan ikinci el pazarına sundular


Festivalle alakalı bilgilendirmenin ardından otomotiv ve araç kiralama sektörleri hakkında da görüşlerini belirtti. Vural Ak, otomotiv ve filo kiralama sektöründe yaşanan şokun gelişini 2017 Eylül ayında öngördüklerini söyledi. “2018’de böyle olacağının önceden işaretleri vardı. 2018 yılında filo kiralama 90 bin araç aldı. Bu rakam 2017 yılında 150 bin adetti! Ayrıca 2015 ve 2016 yıllarına baktığımızda bu rakamlar yıllık 150-250 bin adetlerdeydi... Son 3 yılın toplam otomotiv pazarı rakamlarına baktığımızda 750 bin adetlik ortalama satıştan bahsedebiliriz ve bu rakam içerisinde filo kiralamanın da payı yılda
yaklaşık 250 bin adet görülüyordu. Bu rakam beni şaşırtıyordu, çünkü o kadar kiralama olmuyordu. Bu araçlar nereye gidiyordu? Gördük ki bu alınan araçlar kiralamaya gitmeden spot piyasaya 2. el olarak satılıyordu. Aracı kiralamadan spot piyasada satarsan, sonrasında o araç dönüp dolaşıp senin showroom’unda satılan perakendeye gidecek aracın fiyatını da vurur. Toplam satışın neredeyse yarısı filoya
gidiyordu. Ama bu 250 bin aracın sadece 100 bini kiraya gidiyordu. Kalan 150 bin de spot piyasada satılıyordu. Ancak piyasanın sıkışması ve bankaların kredi vermedeki isteksizliği, öncelikle bu spot piyasayı ortadan kaldırdı."

Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak


2019’da 2.5 milyar TL yatırım yaparak büyümeye devam edeceğiz

“Mevcutta 36 bin adetlerde olan filo büyüklüğümüzü 2019 sonuna kadar 50 binli adetlerin üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. Ortalama araç fiyatları 125-150 bin TL bandında olduğu düşünüldüğünde, bu yıl alacağımız yaklaşık 20 bin yeni araç için 2.5 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Bu rakamın 1 milyar TL öz sermayemiz, 1.5 milyar TL banka destekli olacak" dedi.



8 bin adedtlik filo satışının 3 bin 100 adedini sadece biz gerçekleştirdik

Ak, “İlk çeyrekte 69 binlik satışın 8 binini filo şirketleri aldı. Bunun 3 binini sadece yazın araç kiralayan turistik günübirlik kiralamacılar aldı. Kalan 5 bininin de 3 bin 100 adedini biz aldık ve pazar payımız da yüzde 62 oldu. 2019 yılı için toplam otomotiv pazarı satış öngörümüz 350-400 bin adet olacağı yönünde. Bunun içerisinden de 40 bin adedinin filo kiralamacılar olacaktır ve yine bunun da 20 binini biz almayı hedefliyoruz. Bu da yıl bazında yüzde 50’lik pazar payına ulaşacağımız anlamına geliyor. Nisan ayı itibarı ile artan adetlerle araç alımlarımız devam edecek.” diye ekledi.