Her depremin ardından olduğu gibi İzmir depreminin ardından da "Toplanan deprem vergileri ne oldu" sorusu gündeme geldi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Batı, deprem vergisinin ne olduğu ve bugüne kadar kaç milyar liralık deprem vergisi toplandığı konusunda bilgi verirken, toplanan vergilerin sadece deprem için kullanılması için gerekli olan düzenleme önerisini sozcu.com.tr ile paylaştı.

DEPREM VERGİSİ NEDİR, 21 YILDA NE KADAR TOPLANDI?


17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından ortaya çıkan "bütçe açığını kapatma" gerekçesiyle 26 Kasım 1999 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4481 sayılı Kanun ile yeni vergiler getirildi.

Bunların içinde tek sefer alınması planlanan ve bizim de “deprem vergisi” olarak bildiğimiz “özel iletişim vergisi” getirildi. Bir sefer alınması planlanan özel iletişim vergisi, 31.07.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5228 sayılı Kanun ile 6102 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 39’uncu maddesine eklenerek kalıcı ve sürekli hale getirildi.

Bir yıl için getirilen özel iletişim vergisi bugün itibariyle 21 yıldır toplanıyor. Cep telefonu ve sabit telefon faturalarından, dijital ve kablolu tv yayınları ve internet hizmeti faturalarından yüzde 7,5 oranında özel iletişim vergisi yani deprem vergisi alınıyor.

Devlet, 1999'dan 2020 Eylül ayı sonuna kadar 71,7 milyar TL deprem vergisi topladı.