Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı. Bakan Dönmez Türkiye'nin bulduğu doğalgaz kaynağı ile ithalatın kademeli olarak azalacağını söyledi. Bakan Dönmez, "Uzun dönemli doğalgaz anlaşmaları bir takım yükümlülükler getirir. Askeri alım taahhütleri var. Bu kontrat sürelerine sadık kalmak gerekiyor. Bazı kontratlarımız süre itibariyle sonlanacak. Bu keşifle yanlış algı olmasını istemem. Kademeli olarak ithalatımız azalacak" diyerek Türkiye'nin doğalgaz ithal etmeye devam edeceğini belirtti.

'2023'TE DOĞALGAZ FİYATI DÜŞER'


Dönmez gazın çıkarılmasıyla birlikte 2023 itibarıyla doğalgaz fiyatlarının düşeceğini savundu. Bakan Dönmez, "2023 itibarıyla doğalgaz fiyatları düşer. Bu büyüklük bizim iç piyasamızı etkileyecek. Bölgesel olarak Avrupa’yı etkiler mi, şu an bir şey demek güç. Biz çeşitli kaynaklardan çeşitli fiyatlara doğalgaz alıyoruz. Fiyatlar artı eksi değişebilir. Biz müşteriye tek fiyat sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

'BU İŞE İSTEKLİ OLAN ULUSLARARASI FİRMALAR İHALEYE GİREBİLİR'


İki ay içinde yeni bir doğalgaz rezervi bulunabileceğini ima eden Bakan Dönmez boru hattı ve terminal işletmelerinde uluslararası şirketlerin de ihaleye girebileceğini söyledi. Bakan Dönmez, "2 aya yeni müjde gelebilir. Bir keşif yapıldıktan sonra üretim aşamasına geçildiğinde boru hatlarının yapımı ve kıyı terminallerinin yapımı da uzmanlaşmış şirketler var. Bunlar önemli ama bu konularda uzmanlaşmış firmalar var. Uluslararası bu işe istekli olanlar ihalelere girebilir. Sahada biz çıkardık biz işleteceğiz. Orada 80 yıllık milli kuruluş var. Daha ekonomik olduğu için dış kaynak kullanımıyla çözüyorsun" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="ABD'li enerji şirketlerinin Türkiye ilgisi dikkat çekiyor" desc="2010 yılında Karadeniz'de sondaj çalışmaları yapan ABD merkezli petrol devi Chevron 2013 yılında bir keşif yapamadan bölgeyi terk etti. Şirket kuyu açmadığı için üstüne 100 milyon dolar da ceza öderken ABD'li enerji şirketlerinin Türkiye'ye ilgisi bununla sınırlı değil. Teksas merkezli Schlumberger 2018 yılının sonunda imzalanan anlaşma sonucu Fatih sondaj gemisine teknik destek vermişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/24/iecrop/fatih-sondaj-depo_16_9_1598271816.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/abdli-enerji-sirketlerinin-turkiye-ilgisi-dikkat-cekiyor-6004094/"]

 

[old_news_related_template title="'320 milyar metreküp gazla eksen değişmez'" desc="CHP’nin enerjiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın SÖZCÜ’ye konuştu. Keşiften sevinç duyduklarını belirten, “Ne Türkiye’nin uzun yıllar boyunca tüketimini karşılayacak büyüklükte ne cari açığın kapatılmasına imkan sağlayacak düzeyde. Eksen değişikliği gerçeklikten uzak” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/22/iecrop/orucreis-sismik-gemi-3_16_9_1598139900.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/320-milyar-metrekup-gazla-eksen-degismez-6001958/"]