Kamu bankalarının döviz açığı yükselmeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 24 Temmuz itibarıyla üç kamu bankasının toplam döviz açığı 10 milyar 148 milyon dolara ulaştı. Açığın yasal özkaynaklara oranı yüzde 30,9'a yükseldi.

Söz konusu açık ilk kez 26 Haziran'da yüzde 20'lik yasal sınırı aşmış ve 6,7 milyar dolar olmuştu.

Döviz pozisyonu rakamı, bilanço içi ve bilanço dışı döviz varlık ve yükümlülüklerinin farkından elde ediliyor. Yükümlülükler varlıklardan fazlaysa açık pozisyon ortaya çıkıyor.

Uzmanlar, dolar kurunu belirli bir seviyede tutmak için yapılan satışlar nedeniyle açığın arttığı ve kur artışına paralel olarak açık nedeniyle bankaların ciddi zarara uğradığını belirtiyor.

NİSAN SONRASINDA HIZLA ARTTI


BDDK verileri, 3 Nisan 2020 tarihinde 3,3 milyar dolar seviyesinde olan söz konusu açık pozisyonunun sonraki dönemde hızla arttığını gösteriyor.

Net döviz pozisyonu, yabancı özel mevduat bankalarında 1 milyar 788 milyon dolar, yerli özel bankalarda 2 milyar 508 milyon dolar artıda.

BDDK mevzuatında “döviz varlıkları”, bankaların, yurt dışı şubelerine ilişkin hesapları da dahil olmak üzere, tüm yabancı para aktif hesaplarını, dövize endeksli varlıklarını ve vadeli döviz alım taahhütlerini içeriyor.

“Döviz yükümlülükleri” de, bankaların, yurt dışı şubelerine ilişkin hesapları da dahil olmak üzere, tüm yabancı para pasif hesaplarını, dövize endeksli yükümlülüklerini, vadeli döviz satım taahhütlerini içeriyor.

[old_news_related_template title="Dolar ne kadar oldu? (31.07.2020)" desc="Dolar/TL 7 seviyesine yakın seyrederken, euro/TL'de 8,31 ile bir kez daha rekor kırıldı. TL'deki değer kaybı bir kez daha ekonomi gündeminin ilk sıralarına yerleşirken, Merkez Bankası rezervleri, yabancıların ülkeden çıkışı, ekonomik daralma, bütçe açığı, döviz cinsinden borçlar, eksiye düşen reel faizler ve jeopolitik gerilimler TL üzerinde baskı yaratıyor. Türkiye'de bugün piyasalar bayram nedeniyle kapalı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/31/iecrop/dolar-corona-rezerv_16_9_1596171893.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/dolar-ne-kadar-oldu-31-07-2020-5962766/"]

İKİ HAFTA İÇİNDE AŞIMI DÜZELTMEK ZORUNDALARDI


2006 tarihli BDDK yönetmeliğine göre, yabancı para net genel pozisyon/özkaynak standart oranının azami sınırının aşılması halinde, bankalar aşımın nedenlerini BDDK’ye belirli bir süre içinde bildirmek zorunda.

Haftalık oranlarda oluşabilecek aşım tutarının takip eden iki hafta içinde giderilmesi zorunlu. Yönetmeliğe göre, bir takvim yılı içerisinde haftalık oranlarda, giderilen aşımlar dahil altı defadan fazla aşım gerçekleştirilemiyor.

[old_news_related_template title="Kamu bankalarının döviz açığı yasal sınırı aştı" desc="Dolar/TL uzun bir süredir 6,85 civarına demir atarken, kamu mevduat bankalarının döviz pozisyonu açığı 26 Haziran'da 6,7 milyar dolara ulaştı ve yasal özkaynakları toplamınına oranla yüzde 20'lik yasal sınırı aştı. BDDK yönetmeliğine göre, kamu bankalarının açığın nedenlerine ilişkin BDDK'ya bildirimde bulunması ve iki hafta içinde de açığı yasal sınırın altına çekmesi gerekiyor. Döviz açığı, bankaların döviz yükümlülüklerinin döviz varlıklarını aşmasından kaynaklanıyor. Sozcu.com.tr'ye konuşan Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, kamu bankalarına dövizi belirli bir aralıkta tutma görevi verildiğini, döviz açığı nedeniyle kamu bankalarının yüksek risk üstlendiğini, kamu bankalarına bu kadar yüklenilmesinin bankacılık sektöründe dengeleri bozduğunu dile getirdi. Ekonomist Uğur Gürses, kuru belirli bir seviyede tutmanın bedelinin TCMB'de rezerv kaybı ve kamu bankalarında yüksek döviz açığı olarak ödendiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/03/iecrop/shutterstock_1664816179_16_9_1593757719.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kamu-bankalarinin-doviz-acigi-yasal-siniri-asti-5908397/"]