İBB İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul Barometresi adı verilen araştırmanın ikincisini yayınlarken halkın yaşadığı ekonomik tedirginlik ve korku dikkat çekti. Rapor 23 Kasım ile 1 Aralık tarihleri arasında 850 İstanbul'da yaşayan insanın katılımıyla gerçekleştirildi. Telefon görüşmesiyle soruları yanıtlayan İstanbulların verdikleri cevaplar nahoş tabloyu gözler önüne serdi.

Borçlanmanın ve ekonomik sıkıntılar arttığı dönemde pandeminin de etkisiyle işsiz kalma ve iş bulamama korkusu da yaşanıyor. Rapora göre; katılımcıların yüzde 28.7’si işten çıkarılma korkusu yaşıyor. İş arayanların ise yüzde 75’i yakın dönemde iş bulamayacağına inanıyor. Konuyla ilgili olarak Tez-Koop-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Bozkurt, "Özellikle 'kontrollü açılma' dönemi başında işçiler; işverenlere kıyak olarak çıkarılan teşvikler sayesinde, ya ücretsiz izne çıkarıldı ya da yarı zamanlı çalıştırıldı. Bu durum işçiler arasında 'işini kaybetme' korkusu olarak tezahür etmeye başladı. Artık işçi, işini kaybetmekten daha azına razı edilmeye çalışılıyor. Yani 'ölümü gösterip, sıtmaya razı' durumuna gelen bir işçi kitlesiyle karşı karşıyayız. İşçiler artık 'daha iyi şartlarda çalışma' beklentisi yerine; 'işimden olmayayım da' durumuna düşmüş vaziyettedir" ifadelerini kullandı.

Görsel: İstanbul Barometresi (Kasım 2020, İBB)

'İŞÇİLER, İŞ-SAĞLIK İKİLEMİNDE'


"Günümüz gerçeği, işçilerin 'İŞ-SAĞLIK' ikileminde kaldığını gösteriyor. Ama maalesef büyük çoğunluğu sendikasız olan emekçiler, seslerini duyurmaya çalışsa da sesleri cılız kalıyor" diye konuşan Bozkurt, "Çalıştığı mağazalara kilit vurulan işçiler işsiz kalırken, yanı başındaki mağazaların ve çalışanlarının durumunu gören işçiler de aynı duruma düşmemek için, canhıraş çalışıp çalıştığı işyerini ayakta tutmak için çaba sarf ediyor. Tabii bu arada salgın, çalışanlara da sirayet ediyor. İşçiler bir yandan işlerini, öte yandan sağlıklarını korumak amacıyla olağanüstü çaba harcadılar. Başta part-time olmak üzere, birçok AVM emekçisi işsiz kaldı. Birçoğu sağlığından oldu" şeklinde konuştu.

Görsel: İstanbul Barometresi (Kasım 2020, İBB)


Pandemi döneminde işten çıkarmaların cezaya tabi olduğu biliniyor ancak kısıtlamaların etkisinin yanı sıra; süresiz ücretsiz izne çıkarılan, sadece kısa çalışma ödeneği ile geçinmek zorunda kalan, sigorta kaydı olmadan çalışan, yevmiye usulüyle iş yapan ve 'freelance' olarak hizmet veren vatandaşların çoğunluğu, pandemi sürecinde teknik olarak işsiz kalmış durumda.