Muğla CHP Milletvekili Mürsel Alban yaptığı yazılı açıklamada salgının sağlık personellerinde tedirginlik yarattığını belirterek pandemi hastanesi olarak ilan edilen hastanelerin idarecileri tarafından sağlık personeline mobing uygulandığını iddia etti. Alban şöyle konuştu:

* Ülkemizde Covid-19 (corona virüsü) vakasının görülmesinin ardından yaşanan süreç, hastalığın yayılmasının nasıl önleneceği konusunun yanı sıra sağlık personelimizin büyük bir tedirginlik yaşamasına ve buna bağlı olarak yaşanan kaos ortamına dönüşmüştür.

* Seçim bölgem olan Muğla başta olmak üzere, bir çok ilden tarafıma gelen şikayet bildirimlerinde, özellikle pandemi hastanesi olarak ilan edilen hastanelerin idarecileri tarafından, personele mobing uygulandığı iddiaları dile getirilmektedir.

* Hayatlarını ortaya koyarak canla başla çalışan sağlıkçılar, yurdun dört bir yanında tedirgin ve şüphe içindedirler.

* Bir taraftan mesleğin gereğini yapmak ve yurttaşlarımızın sağlığına kavuşması için mesai kavramı olmadan emek veren sağlık personeli, diğer bir yandan da hastalığın merkezinde risk altındadırlar.

"SAĞLIK PERSONELİ HASTALIKLA İLGİLİ PAYLAŞIM YAPMAYACAK"

Alban açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

* Covid-19 virüsü kapma riskinin en fazla yaşandığı acil servis ve yoğun bakım bölümlerinde çalışan sağlık personeli dahil, tüm hastane çalışanlarına iddia edildiği üzere, kendilerini korumak için yeterli malzeme ve koruyucu ekipman tedarik edilmemektedir.

* Çalışanlara, hastane idaresi tarafından “herhangi bir şekilde vakalarla ilgili konuşmayacak, bununla ilgili meslektaşlarınızla bile bilgi paylaşımına girmeyeceksiniz” şeklinde baskı yapıldığı yine iddialar arasındadır.

* Bu iddialar son günlerde sıkça gündeme gelmektedir. Kamuoyuna yansıyan bu iddialar doğru ise, hastane idari yönetimi toplumun bilgi alma hakkını gasp etmekte ve toplum sağlığını riske atarak suç işlemektedir.

[old_news_related_template title="İYİ Partili vekilden Bakan Koca'ya kritik soru: Kaç sağlık çalışanında corona virüsü tespit edildi?" desc="İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, corona virüsü ile mücadelede büyük fedakârlık gösteren sağlık çalışanlarının yeteri kadar malzeme desteği almadıkları için virüse yakalandıklarını ileri sürdü. 'Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kaç sağlık çalışanımızda corona virüsü tespit edildiğini açıklamalıdır' diyen Yokuş, “Maalesef kamuoyunda birçok sağlık çalışanımızın koruyucu malzeme yetersizliğinden dolayı corona virüsüne yakalandıklarını duyuyoruz. Sağlık Bakanı kaç sağlık çalışanımızda corona virüsü tespit edildiğini açıklamalıdır” ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/28/iecrop/fahrettik-koca-reuters_16_9_1585407131.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/iyi-partili-vekilden-bakan-kocaya-kritik-soru-kac-saglik-calisaninda-corona-virusu-tespit-edildi-5709889/"]


"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ AİLELERİ DE BÜYÜK RİSK GRUBUNDA"

'Sağlık çalışanlarımızın yanında, aileleri de büyük risk grubunun içindedir' diyen Ablan sözlerini şöyle sürdürdü:

* Yeteri koruyucu önlemlerin alınmadığı hastane ortamından evlerine giden personel, ailelerinin sağlığı için büyük bir tedirginlik ve korku yaşamaktadır. Sağlık çalışanlarımız evlerinde çocuklarına sarılamamanın, birlikte aynı sofrada yemek yiyememenin üzüntüsü içindedirler.

* Sağlık personelimizin her şeyden önce bu tedirginlik ve korkularının giderilmesi gerekir. Çünkü hekimler, hemşireler, acil tıp teknisyenleri, hasta bakıcılar vb. sağlık çalışanlarımızın gücü ve sabrı tükenirse, bu salgın hastalıkla ilgili mücadelemizde tüm ülke olarak bir çöküşün içine girilir.

* Başta sağlık çalışanlarımız ve aileleri olmak üzere, toplumun tüm kesimlerinin bilgi ihtiyacı giderilmelidir. Hangi hastanede, kaç vaka olduğu ve bunlara yapılan işlemler açık ve şeffaf şekilde bakanlığınız tarafından paylaşılmalıdır.

* Özellikle hastalığın yayılım sürecinin en kritik eşiğine geldiğimiz şu günlerde, mobing gibi iddiaların gündeme gelmesi bile vahimdir. Bu asla kabul edilemez.

* Toplumumuzun sağlığı için bir an önce, ivedilikle sağlık personelimizin kaygıları giderilmeli, psikolojik motivasyonları artırılmalı ve dirençleri yükseltilmelidir. Sağlık personelimizin tüm korku ve endişelerini ortadan kaldıracak çalışmalar tarafınızdan yürütülmelidir.

[old_news_related_template title="Ethem Sancak'ın yeğeninin corona testi videosuna tepki yağdı! Bakan Koca'dan açıklama geldi" desc="Ethem Sancak'ın yeğeni Murat Sancak'ın evine 125 adet corona virüs testi aldığı ileri sürüldü. Sosyal medyada yer alan videoya büyük tepki yağdı. Sancak, kitleri kendisinin satın aldığını söyleyerek fatura paylaştı. Yaşanan bu gelişme sonrası Bakan Koca'ya 'kişiye özel corona testi mi satılıyor?' sorusu yöneltildi. Koca, durumu tasvip etmediklerini ve gereğinin yapılacağını belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/27/iecrop/test-880_16_9_1585334272.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ethem-sancakin-yegeninin-corona-testi-videosuna-tepki-yagdi-bakan-kocadan-aciklama-geldi-5708277/"]


"HASTANELERİN İDARELERİNE BİR UYARINIZ OLACAK MIDIR?"

Milletvekili Alban Bakan Fahrettin Koca'nın aşağıdaki soruları yanıtlamasını istedi:

1- Başta seçim bölgem Muğla olmak üzere, ülke genelinden tarafınıza yukarıda söz konusu olan mobing iddiaları gibi, iletilmiş resmi bir şikayet var mıdır?

2- Bununla ilgili olarak özel veya bakanlığınıza bağlı hastanelerin idarelerine bir uyarınız olacak mıdır?

3- Yine sağlık çalışanlarının sıkça dile getirdiği koruyucu ekipman sıkıntısını, acil olarak giderecek bir çalışmanız var mıdır?

4- Tarafınızdan, hastane çalışanlarımızda ve ailelerinde haklı olarak oluşan bu tedirginlik ve korku ortamını ortadan kaldıracak, ne tür somut adımlar atılacaktır?

[old_news_related_template title="Bakan Koca güncel corona virüsü verilerini açıkladı" desc="Ülkemizdeki corona virüsü salgını nedeniyle kurulan Bilim Kurulu, saat 17:30 ’da kritik bir toplantı daha gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, vaka sayısının 5 bin 698, can kaybının 92'yi bulduğunu söyledi. Şimdiye kadar 42 kişinin de iyileştiğini vurgulayan Koca, 'Yoğun bakımlar yüzde 63 oranından dolu, yeterli miktarda solunum cihazımız bulunuyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/27/iecrop/koca-iha_16_9_1585338725.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-bilim-kurulu-yeniden-toplandi-bakan-aciklama-yapacak-5708053/"]