Partiküllere karşı solunumla ilgili koruyucu olarak kullanılan ve filtre edici özelliği bulunan maskelerin kullanımı gün geçtikçe artıyor. Corona virüsü nedeniyle de N95, FFP2 ve FFP3 tipi maskelerin satışı artmış durumda. Peki N95, FFP2 ve FFP3 maske nedir? Eczanelerde maske satışı yasak mı? İşte tüm detaylar.

ECZANELERDE MASKE SATIŞI YASAKLANDI MI?

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun valiliklere gönderdiği yazıya göre EN149 standardındaki, N95, FFP2 ve FFP3 tipi maskelerin sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verilmesine karar verildi.

N95 TİPİ MASKE NEDİR?

Sağlık çalışanlarının kullandığı ve N95 maddesi içeren üç katmanlı solunum izolasyonlu maskelere N95 deniyor.

FFP2 TİPİ MASKE NEDİR?

FFP2 koruma sınıfı solunum maskeleri, havada tehlikeli ve mutajenik parçacıkların bulunabileceği çalışma ortamları için oluşturuldu. Bu sınıftaki solunum maskeleri parçacıkların 0,6 μm’ye kadar en az %94’ünü tutmalıdır ve OEL ihlalinin maksimum on katı yoğunluğa çıktığı ortamlarda kullanılabilir. Aynı durum TRK değeri (teknik referans yoğunluğu) için de geçerlidir. FFP2 koruma sınıfı solunum maskeleri çoğunlukla demir ve maden endüstrilerinde kullanılır. Bu endüstrilerde çalışanlar sıklıkla aerosol, is ve dumana maruz kalır. Bu da, uzun süreçte akciğer kanseri gibi solunum sistemi hastalıklarına neden olabilir. Bunlara ek olarak çok büyük ikincil hastalık ve akciğer tüberkülozu riski taşırlar. karbon katmanlı uvex filtre sistemimiz, gereken solunum korumasını sağlamanın yanı sıra kullanıcıları hoş olmayan kokulardan da korur.

FFP3 TİPİ MASKE NEDİR?

FFP3 koruma sınıfı solunum maskeleri hava kirliliğini soluma alanında maksimum koruma sunar. Toplam sızıntı maksimum %5 olabilir ve bu maskeler 0,6 μm’ye kadar tüm parçacıkların %99’u filtrelemelidir. Bu maske aynı zamanda zehirli, onkojen ve radyoaktif parçacıkları da filtreler. FFP3 koruma sınıfı maskeler endüstriye özel OEL değerlerini otuz kat ihlal eden çalışma ortamlarında kullanılır. Çoğunlukla kimya endüstrisinde kullanılırlar.

FF: Face Filter (Yüz maskesi)
P1: Mekanik çalışmalar sonucu ortaya çıkan toksik (zararlı) olmayan tozlar.
P2: Toksik tozlar, MAK değerleri 0,1 mg/m3 'den büyük olan tozlar.
P3: Toksik, kanserojen, radyoaktif tozlar ve MAK değerleri 0,1 mg/m3'den
küçük olan tozlar.
S : Katı ve su bazlı sıvı zerrecikler.
L : Katı ve yağ bazlı sıvı zerrecikler.
Bu Standart 2001 yılında EN 149:2001 Toz maskeleri yeni Avrupa Standardı olarak yenilendi ve maskelerde koruma kademeleri yükseltildi.

[old_news_related_template title="Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan maske açıklaması!" desc="Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, EN149 standardındaki (N95, FFP2 ve FFP3) filtreli maskelerin eczanelerde reçete karşılığı verilmesi kararıyla ilgili internet sitesinden açıklama yaptı. Alınan kararın mücadelede büyük önem taşıdığı belirtilen açıklamada, 'Bu tarz filtre özelliği bulunan maskelerin, hastalarımıza doğrudan, çok yakın temas eden, sağlık çalışanlarımız tarafından kullanılması; corona virüsü ile mücadelemizde büyük önem taşımaktadır' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/19/iecrop/n-95-shutterstock-1_16_9_1584627098.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/turkiye-ilac-ve-tibbi-cihaz-kurumundan-maske-aciklamasi-5689462/"]