Hakan KAYA

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlamada 7 kişi hayatını kaybetmiş, 126 kişi de yaralanmıştı. Facianın yaşandığı olaydan yaralı olarak kurtulan Gülizar Erdoğan, CNN TÜRK'ün canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"İHMALKARLIK DA ÇOK VARDI"

7 senedir fabrikada çalıştığını söyleyen Erdoğan, fabrikada yaşanılan ihmalkarlıkları anlattı. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

*Bugünümüze şükürler olsun, canlı kurtulduk. Ölenlere de Allah şehit mertebesi nasip etsin inşallah. Arkadaşlarımızdı, hepsini tanıyorduk. 7 senedir çalışıyordum orada.

*Daha öncede patlamalar oldu. Bir kişinin öldüğü bir kazayı da yaşadık. İş güvenliği elbette tabi vardı ama ihmalkarlık da çok vardı. Orası çocuk oyuncağı gibi görüldü ama çocuk oyuncağı değildi.

*Sen mesela sürekli barutla uğraşıyorsun, bir çocuk oyuncağı manasında anlatılıyordu, değildi aslında... İşin ciddiyetinin hem farkında değillermiş gibi görünüyordu, hem de Kulak ardı ediliyordu gibi.

"PATLAYAN MADDE HAVAİ FİŞEK DEĞİLDİ"

Patlamanın olacağını tahmin ettiklerini belirten Erdoğan arkadaşlarından helallik alıp işe gittiğini söyledi.

Patlayan maddenin havai fişek olmadığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Mesela, bunun olacağını biliyorduk. Hatta ben o akşam bile, cenaze okumasında arkadaşlardan helallik alıp gittim. Resmen bile bile gittim. Yaptığımız bu malzeme yeni bir malzemeydi.

*Patlayan malzeme havai fişek değildi. Bu patlayan madde 'Muska' denen bir oyuncaktı, başka bir oyuncak, yeni bir ürün çıkartmıştık o idi. Onun malzemesi patladı yani.

*Depoda yine bunun ilacı ve yapılmış malzemeleri, kolileri vardı. Stok mecburen yapılıyordu, çünkü 5 koli, 10 koli yapıp da yurtdışına bunu sevk edemezsin.

*Yurt dışından zaten bizim müşterilerimiz vardı. Tamamen kaç koli istedilerse onu tamamlamak zorundaydık.  Tamamlanmadıkça gitmiyordu yani bir yerde bekletiliyordu, stoklanmış oluyordu yani.

 'PATLAYACAĞIZ PATLAYACAĞIZ' DİYE HEP UYARISINI VERDİK

Yetkilileri uyarmalarına rağmen kendilerini dinlemediklerini ifade eden Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü;

*Bizim orada yaptığımız malzeme kendi kendini ısıtabilen bir malzemeydi. Biz bunu bir gün iki gün sonrasından fark edebildik. Isındı ateş gibi oldu.  Daha sonra biz müdürlere söyledik, geldiler, boşalttırdılar kolileri yeniden paketleri açtırdılar, yerlere serdirttiler...

*Bunlar hep yasak olan şeylerdi yani olmaması gerekenlerdi. 'Patlayacağız patlayacağız' diye hep uyarısını verdik. Biz işçiydik onlar kimyagerdi, onlar müdürdü... Bizim sakalımız olmadığından sözümüz geçmedi.

"DENETİMCİLER İDARİ BİNAYA GELİP YEMEK YİYİP 'HADİ GİDELİM' DİYENLERDEN OLUŞTU"

Denetime gelenlerin görevlerini yapmadığını belirten Erdoğan, "Söylemeye gerek yoktu, kendileri de gördü. Kendileri söyledi, boşaltın, havalandırın, kurutun. Kuruttuk da. Yeniden paketine koyduğumuz malzeme, depoya gidiyor ve depoda bir gün sonrasında o şişme ve kızışma oluyor.

Ve bir gün sonra patlıyor. Biz böyle olacak dedik, yapmayın dedik. Ama dinleyen olmadı işte. İş güvenliği de oluyordu, denetim de oluyordu. Ama daha çok denetimciler idari binaya gelip bir yemek yiyip 'hadi eyvallah' deyip gidenlerden oluştu. Allah razı olsun onlardan, görevlerini güzel yaptılar!" dedi.