AKP'nin bu hafta TBMM'ye getireceği sosyal medya düzenlemesiyle ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, teklifin Türkiye’deki kullanıcılara ciddi bir sansür getirdiğini söyledi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Onursal Adıgüzel, AKP iktidarının daha önce Wikipedia ve Youtube'u kapattığını ve ülkemizde en küçük davanın sonuçlanmasının 2.5 yılı bulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

33 ŞEHİT VERDİĞİMİZ GÜN SOSYAL MEDYAYA GİREMEDİK

* Bant genişliğini daraltma konusunda iktidar basit bir şekilde anlatıyor ofis açma zorunluluğu, para cezası ardından bant genişliğini yüzde 50’ye kadar sonra da hakim kararıyla yüzde 90’na kadar karartacağız diyor. Bant genişliğinin daraltılmasında AKP iktidarının çok örnekleri var Wikipedia 2.5 yıl boyunca Türkiye’de tamamen kapatıldı. Yıllarca Youtube kapalı kaldı ülkemizde en küçük davanın sonuçlanması 2.5 yılı buluyor ülkemizde.

* Ayrıca vatandaşlarımızın internete erişimi engelleniyor. İdlib’te 33 şehidimiz oldu bir anda sosyal medya mecralarına giremedik internet sitelerine girebiliyorken. Hatta 2016 yılında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım bu uygulamaları sıradan bir uygulama olarak dile getirdi. Yani biz işimize geldiğinde özgürlüğünüzü kısıtlarız işimize gelmediğinde bunu açarız dendi.

'BEN YAPTIM OLDU ANLAYIŞI'

* Yapılan bütün değerlendirmeler 56-51 sayılı kanunun ne kadar sorunlu olduğunu, her fırsatta ifade ediyordu şimdi de bunun üzerine yeni yaptırımlar getirerek aslında Türkiye’de sosyal medya platform firmalarına diz çöktürme çabası devam ediyor. Bunu, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla hayata geçirip Türkiye’deki milyonlarca genci her fırsatta özellikle seçim döneminde akıllarına getirip övgüler düzdükleri, özgürlük sundukları gençleri iktidarın unuttuğunu hatta sosyal medyaya bile giremeyecek hale getireceğini düşünüyoruz.

* Bu düzenlemede sosyal ağ sağlayıcılarıyla ilgili bir tanım yapılmış ve bu tanım o kadar özensiz yapılmış ki yargı tarafından nereye çekseniz oraya gidebilir ve vatandaşların kişisel iletişimleri bile bu sürece dahil edilebilir.

CAN GÜVENLİKLERİ YOK

* Temsilcilik meselesi var ayrıca. İktidar bu kadar basitleştiriyor konuyu. Bir temsilcisinin olmasında bir sorun yok ama temsilciliğin yerinin tarif edilmesi Türkiye’de olacağının söylenmesi aslında sansür sürecinin bir başlangıcı olacak. Tarihte geriye gidip değerlendirme yaptığımızda bu mecraların medya kuruluşlarının defalarca böyle temsilciliklerin hedef olduğunu, can güvenliklerinin hiçbir zaman korunamadığını görüyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de gazetelerin önüne AKP Gençlik Kolları Başkanlarının gidip camları çerçeveleri kırdığını gördük.

İNANILMAZ BİR HESAP BİLMEZLİKLE DAVRANIYORLAR

* İdari para cezalarına baktığımız zaman yani ofis açmazsanız verilecek cezalara baktığımızda görüyoruz ki iktidar inanılmaz bir hesap bilmezlikle ve caydırıcı olmaya yönelik bir uygulama içindedir.

* Türkiye’de bütün vatandaşlarımızı aktif olarak kullandığı mecraları Türkiye'den kaçırabilecek düzenlemeleri de hayata geçirmekten çekinmiyoruz. Bu nasıl bir anlayıştır? Nasıl Türkiye çağı yakalayacak? Türkiye'de yaşayan gençler nasıl üretecekler, nasıl bilgiye ulaşıp özgürce düşünecek ve sonucunda ülkemize katma değer yaratacaklar? Biri bunu bize izah etsin.

İNTERNETTE HAREKETLİLİK 2.5 KAT ARTTI

* Pandemi sürecinde Türkiye'de bütün vatandaşlarımız e-ticaret sitelerini kullanmaya başladılar, internette hareketlilik 2.5 kat oranında arttı. Türkiye bu alt yapıya yatırım yapması gerekirken her fırsatta dile getirdiğimiz fiber altyapısını geliştirmesi gerekirken vatandaşlarımızın internet okuryazarlığının güçlendirilmesi gerekirken gençleri teşvik etmesi gerekirken interneti sansürlemeye çalışıyor. Burada ticareti de engelleyebileceklerini farkında değiller.

TİCARET DURACAK AMA UMURLARINDA DEĞİL

* Türkiye'de 1.7 milyon KOBİ sosyal medya mecralarından sadece biri üzerinden ticaret yapıyor. Sadece yüzde 55’li bir mecra üzerinden ticaret yapıyor bunların sadece bir yıl içerisinde oluşturduğu katma değer 15.3 milyar TL. Türkiye’de 209 bin vatandaşımız bu sayede çalışıyor. 135 ülkeden ticaret yapan insanlar sosyal medya platformundan bizim KOBİ’lerimizi takip ediyor ve bunun sonucunda ticaret gelişiyor. O zaman ticaret durur umurunda mı binlerce insan işinden olmuş onların tek derdi muhalif sesler çıkmasın iktidar eleştirilmesin.