Rusya'nın global haber sitesi Sputnik'de yayınlanan "Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye'ye verildi" haber sonrası flaş gelişme... Sputnik'in Ankara bürosunda çalışan üç kişi, "Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye'ye verildi" başlıklı haber nedeniyle gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonrası gözaltına alınan kişilerin Sputnik Ankara Temsilciliği editörü ve iki muhabir olduğu öğrenildi. (İHA-DHA)

Sputnik Türkiye'nin Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe de öğle saatlerinde gözaltına alındı. Sitede "Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe gözaltına alındı. Boztepe İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülüyor Sputnik Türkiye'nin İstanbul ofisinde İstanbul Başsavcılığı’nın talimatıyla arama yapılıyor. Aramanın nedeni ise bilinmiyor" ifadelerine yer verildi.

DHA ise soruşturmanın Türk Ceza Kanununun 301 (Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama)
ve 302. (Devletin güvenliğine karşı suçlar) maddeleri uyarınca başlatıldığını duyurdu.

CHP'Lİ VEKİLDEN SPUTNİK'E TEPKİ: HATAY HALKINA HAKARET

Sputnik'in İngilizce sitesinde yer alan bir haberde Hatay için, 'çalıntı eyalet' dendi. "Çalıntı Eyalet: Fransa neden Türkiye'ye 80 yıl önce Suriye'nin köşesini verdi?" başlığı ile yer alan haberde 1923 yılında imzalanan Lozan Anlaşması'yla Türkiye'nin sınırlarının belirlendiği belirtilerek Hatay'ın 'aniden' Türkiye'nin sınırlarına katıldığı iddia edildi.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, haberin Hatay halkına hakaret olduğunu belirterek, şunları söyledi;

"Öncelikle bunu söyleyenlerin aklı dengesinden şüphe diyoruz. İddiaları ciddiye alırsak, değer vermiş oluruz. Bu tarz ifadeler kullananlar, bir kere o dönemde yaşamış Hataylılara hakarettir. Hatay halkı demokratik bir şekilde seçim yapmıştır ve Türkiye'yi seçmiştir. Bugün de aynı seçim olsa, Hatay halkının tercihi yine aynı olacaktır. Biz bunu tartışmaya bile açmıyoruz." (Can ÇAPAR / HATAY)

 

[old_news_related_template title="'Sputnik' çalışanlarının evinin önündeki protestoya soruşturma" desc="Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Rusya merkezli uluslararası medya kuruluşu Sputnik'te çalışan üç gazetecinin evinin önünde protesto gösterisinde bulunulan şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/01/iecrop/spitnik_16_9_1583050218.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/sputnik-calisanlarinin-evinin-onundeki-protestoya-sorusturma-5654220/"]