Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, corona virüsündeki vaka artışının insanlardaki rahatlama ile gerçekleştiğini ve önlemler dikkate alınmaz ise yeniden kısıtlamaların gelebileceğini belirtti. İl Hıfzıssıha Kurulları’nın bu konuda yetkileri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. İlhan, gerekirse il veya ilçelere kısıtlama gelebileceğini ve insanların tedbirlerden ödün vermemesi gerektiğini söyledi.

“15 GÜN DAHA VAKA ARTIŞI GÖRÜLEBİLİR”

Kurban Bayramı sonrası izin bağlama şeklinde gerçekleşen uzun izinler ile vaka artışının 15 gün daha bu şekilde sürebileceğini belirten Prof. Dr. İlhan, “Bugün tanı alan vakalar son 15 gün içerisinde bulaş ortaya çıkmış vakalar.

İzinlerini Kurban Bayramı sonrasıyla birleştiren vatandaşlarımızı da düşündüğümüzde, bir hafta izin alan, 15 gün izin alan vardı. Ayın 4’üydü biliyorsunuz bayramın son günü. İzin bitişlerinin 20’si olduğunu varsayalım. Yani 15 gün daha bu vaka artışı bu şekilde gidebilir. Bin 300 olur, bin 400 olur, bin 500’e yaklaşır bu şekilde gider. Ama ondan sonraki kısımda vakaların daha azalması beklentisi içerisindeyiz”



 

"BERABERLERİNDE GÖTÜRDÜLER, BERABERLERİNDE GETİRECEKLER"

Tatil dönüşlerinde vakaların artışına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, önlemlerin alınmamasıyla bu artışın hızlandığını vurguladı. Tatile gidenlerin virüsü beraberlerinde götürdüklerine ve dönüşte de beraberlerinde geri getireceklerine dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, havaların soğumasıyla ve şehirlerin kalabalıklaşmasıyla riskin artacağını söyledi.



“EKİMDE VAKALAR AZALIŞA GEÇEBİLİR” 

"Dikkat edilirse bu seviyede gidip bir süre sonra Eylül sonu Ekim başına doğru azalma söz konusu olabilir." şeklinde konuşan Prof. Dr. İlhan, bu süreçte bazı illerde kısıtlamalara gidilebileceğini ve okulların açılmasının geciktirilebileceğini vurguladı. (İHA)

[old_news_related_template title="Son dakika... Sağlık Bakanı Koca 27 Ağustos corona virüsü verilerini paylaştı!" desc="Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki corona virüsü salgınıyla ilgili güncel tabloyu açıkladı. Verilere göre bugün 26 kişi hayatını kaybederken bin 491 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı 263 bin 998'e toplam can kaybı da 6 bin 209'a yükseldi. Dün ise bin 313 vaka tespit edilmiş ve 20 kişi hayatını kaybetmişti. Son dönemde iyileşen hasta sayısının yeni hasta sayısından daha az olduğunu belirten Koca, 'Aktif hasta sayımızı kontrollü sınırda tutmanın yolu yeni hasta sayısını azaltmak. Bugün için, aktif hastalarımızın sayısını azaltacak en geçerli yol tedbirdir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/27/iecrop/fahrettin-koca-depophotos-1_16_9_1598548448.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-saglik-bakani-koca-27-agustos-corona-virusu-verilerini-paylasti-6010172/"]