Türkiye'de corona virüsünde toplam vaka sayısı 13 bin 531'e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 214'e yükseldi. Yayılmanın gittikçe arttığı gözlemlenirken salgınla mücadele konusunda Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu.

Salgının şu an uygulanan tedbirlerle kontrol altına alınamayacağını belirten Yılmaz, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına da dikkat çekti. Yılmaz, corona virüsü testi pozitif çıkan ve hayatını kaybeden sağlık çalışanları ile ilgili de önümüzdeki günlerde açıklama yapacaklarını belirtti.

İşte Yılmaz'ın açıklamaları...

TTB Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz


SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA GEREK VAR MI?

"Sokağa çıkma yasağı bir salgın yönetimi biçimi değildir. Salgın yönetiminde karantina, izolasyon, toplumsal harketlilik kısıtlaması, üretimin durdurulması, çalışanların evlerine gönderilmesi ve gerekli kişilere temel gıda ürünlerinin sağlanması uygulamaları vardır. Bu uygulamada katı bir izolasyon vardır ama daha da önemlisi doğru bir planlama yapılması gerekir. Önemli olan soru şu: Bu salgını nerede karşılamak, durdurmak istiyorsunuz? Eğer sağlık çalışanlarınızla beraber sokaklarda, mahallelerde bu salgını karşılarsanız doğru yaparsınız ancak katı bir izolasyon uygulamayıp salgını hastanelerde karşılamaya ve durdurmaya çalışıyorsanız yanlış yaparsınız.

SOKAK SOKAK TARAMA YAPILMALI

Sağlık Bakanlığı sokak sokak, ev ev hemşire, ebe ve hekimlere bölgelendirme yapmalı; tespit, tanı ve tedaviyi bölge bölge uygulamalı. Ancak şu an bir sağlık çalışanının düzenli olarak ilgilendiği hasta grubu yok. Bir aile hekimi birçok yerden gelen hastayla ilgileniyor. Oysa ona verilmiş bir bölgesi, mahallesi olsa duruma hakimiyeti artar, hekim ebe ve hemşireleriyle ona verilen mahalleyi tarar. Salgını ancak bu şekilde yönetebilirsiniz.

DIŞARIDA ÇOK FAZLA TAŞIYICI VAR

Şu anki hareketlilik devam ettiği sürece salgın kontrol altına alınamayacak. Hastalık çok yayıldı ve çok fazla taşıyıcı var dışarıda. Toplumsal hareketlilik kısıtlanmadığı sürece de daha çok yayılacak çünkü bu insanların birbirleriyle etkileşimi durmayacak. Bugünkü sağlık sistemi bu salgınla baş edemez. Corona virüsü biter, bir diğeri başlar. Çünkü bu sistem yüzünü topluma dönmüyor, ilaca ve tedaviye dönüyor. Bu Avrupa'da da böyle. İstediğiniz kadar teknoloji geliştirin yüzünüzü topluma dönmeden salgını yenemezsiniz.