Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu dün valiliklere gönderdiği yazıda EN149 standardındaki (N95, FFP2 ve FFP3) maskelerin sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verilmesi kararı almıştı.

Kurum bugün internet sitesinde karara dair detaylı bir açıklama yayınladı.

Corona virüsü ile mücadelede alınan kararın büyük önem taşıdığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

* Bakanlığımız, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “pandemik” olduğu ilan edilen Koronavirüs (COVID-19) ile mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir.

* Bu doğrultuda ihtiyaç planlamalarının, stok ve tedarik yönetiminin etkin bir şekilde yapılması, ülkemizde ürüne erişilebilirliğin temin edilmesi, sağlık hizmeti sunumunun aksamaması ve kamu sağlığının korunması amacıyla bir dizi önlem alınmaktadır.

* Söz konusu önlemlerden biri de EN149 standardındaki (N95, FFP2 ve FFP3) filtreli maskelere yöneliktir.

* Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun da tavsiye ettiği gibi; bu tarz filtre özelliği bulunan maskelerin, hastalarımıza doğrudan, çok yakın temas eden, sağlık çalışanlarımız tarafından kullanılması; corona virüsü ile mücadelemizde büyük önem taşımaktadır.

* Bu sebeple, Kurumumuzca, bahsi geçen, solunum izolatörü özelliği taşıyan maskelerin, reçete karşılığında ve ücreti mukabilinde eczanelerden temin edilmesi yönünde bir düzenleme yapılmıştır.

* Ellerinde filtreli maske kullanımına dair raporu bulunan hastalar bunu ibraz etmek suretiyle eczanelerden maskelerini temin edebilir.

* Dünya otoriteleri de, Bilim Kurulumuz da EN149 standardındaki filtreli maskelerin sağlıklı kişilerce takılmasını tavsiye etmemektedir.

* Öte yandan, hastalık bulgusu olan vatandaşlarımızın, çevreye ve diğer kişilere hastalığı bulaştırmamak için, ya da ev içerisinde hasta olan bir kişinin varlığında, korunma amaçlı olarak kullanabileceği cerrahi maskelerin temininde reçete zorunluluğu bulunmamaktadır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da eczanelerden ve medikal satış noktalarından reçetesiz olarak temin edilebilecektir.

* Sağlık kuruluşlarında gereksiz yoğunluk ve bulaşma riskinin önlenmesi bakımından tüm vatandaşlarımız tarafından bu konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu büyük önem arz etmektedir.

[old_news_related_template title="Yaşlılar corona virüsü uyarılarını dikkate almadı, belediye bankları söktü" desc="Denizli'de corona virüsüne ilişkin alınan tedbirleri ve uyarıları yaşlılar dikkate almadı. Belediye de çareyi bankları sökmekte buldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/19/iecrop/den-1_16_9_1584622860.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/yaslilar-corona-virusu-uyarilarini-dikkate-almadi-belediye-banklari-soktu-5689279/"]