Reuters'ın haberine göre; cumhurbaşkanlığı ofisi güvenlik nedenleriyle Eşref Gani'nin hareketi hakkında hiçbir bilgi verilmeyeceğini söyledi.

Pazar günü erken saatlerde başkent Kabil'e giren Taliban temsilcisi, grubun Gani'nin nerede olduğunu kontrol ettiğini söyledi.

AFGAN HÜKÜMETİ İLE TALİBAN, KATAR'DA GÖRÜŞECEK

Afganistan’da 34 vilayetten 31’inde kontrolü ele geçiren Taliban başkent Kabil’e girmeye başlamasının ardından, kentte güç kullanmayacağını ve halkın zarar görmeyeceğini duyurmuştu.

Taliban daha sonra yaptığı açıklamada, yönetimi barışçıl bir şekilde devralmak istediklerini ifade ederek Cumhurbaşkanlığı sarayında Afgan hükümet yetkilileri ile görüştüklerini belirtti.

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah'ın da aralarında bulunduğu Afgan hükümetinden oluşan bir heyetin Katar’ın başkenti Doha’da Taliban liderleriyle bir araya geleceği öğrenildi.

Görüşmede Afgan temsilciler ve Taliban liderlerinin güç değişimi sürecini değerlendirmesi bekleniyor. Öte yandan, yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamaya göre Doha’daki görüşmelere ABD’li yetkililer de katılacak.

TALİBAN'DAN AÇIKLAMA

Kabil'e her yönden girdiğini duyuran Taliban, kentten ayrılmak isteyen herkese güvenli geçiş sağlanabileceğini belirterek kadınların korumalı bölgelere geçmesi çağrısında bulundu.

Taliban temsilcileri tarafından yapılan açıklamada, kadın haklarına saygı gösterileceği ve kadınların eğitim almasına izin verileceği belirtildi.

Taliban daha önceki uygulamaların aksine kadınların yalnız dolaşabileceğini, çalışabileceğini ve başörtü takmalarına izin verileceğini kaydetti.

Eski Afganistan İçişleri Bakanı Ali Ahmed Celali'nin Taliban liderliğindeki geçiş hükümetine başkanlık edeceği açıklanmıştı

[old_news_related_template title="Afganistan lideri Eşref Gani'den Taliban'a gözdağı: Vatanı savunacağım" desc="Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban'ın ülkenin pek çok noktasında kontrolü ele geçirmesinin ardından ulusa seslendi. Gani, 'Vatanı savunmaya devam edeceğim. Uluslararası müttefiklerimiz ve siyasi liderlerle görüşmelerimiz sürüyor' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/14/iecrop/esref-gani-reuters-2_16_9_1628940755.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afganistan-lideri-esref-ganiden-talibana-gozdagi-vatani-savunacagim-6593007/"]

[old_news_related_template title="Afganistan'da bir kale daha düştü... Taliban ülkenin en büyük ikinci şehri Kandahar'ı aldı" desc="ABD askerlerinin çekilmesiyle ülkede ilerleyen Taliban, Afganistan'ın en büyük ikinci şehrinde de kontrolü ele aldı. Kandahar'la birlikte Taliban kontrolüne geçen şehir sayısı 13'e yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/13/iecrop/taliban-reuters-1_16_9_1628829894.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afganistanda-bir-kale-daha-dustu-taliban-ulkenin-en-buyuk-ikinci-sehri-kandahari-aldi-6590230/"]