Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Salı günü yaptığı açıklamada, Afganistan'ın temel hizmetlerin çökmesiyle karşı karşıya olduğunu ve gıda ve diğer yardımların tükenmeye başladığını söyledi.

OCHA sözcüsü Jens Laerke yaptığı açıklamada, Afganistan'a gıda tedariğinde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtirken, tüm dünyayı desteğe çağırdı. Laerke, bölgede sağlık alanında da ciddi sorunlar yaşandığını aktarırken, malzeme ve ilaç desteği için tüm dünyadan yardım beklediklerini aktardı.

BM, 13 Eylül'de İsviçre'nin Cenevre kentinde Afganistan için bakanlar düzeyinde insani yardım konferansı düzenleneceğini açıklamıştı.

TALİBAN İLE GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric önceki gün Taliban ile insani durumu konuşmak için bir araya gelmişti.BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Griffiths'in Taliban'ın önde gelen liderlerinden Molla Abdulgani Birader ve Kabil'deki Taliban liderliği ile "insani konularda görüşmek" için bir araya geldiğini söylemişti.

Dujarric, "Toplantıda Griffiths, insani yardım topluluğunun, ihtiyacı olan milyonlarca insana tarafsız ve bağımsız insani yardım ve koruma sağlama taahhüdünü yineledi." ifadelerinde bulunmuştu.

[old_news_related_template title="Afganistan'da ülke çapında direniş çağrısı" desc="Taliban'ın Pençşir Vadisi'nde kontrolü ele geçirdiğini açıklamasının ardından Afganistan cephesinden ilk yanıt geldi. NRFA’nın lideri Ahmed Mesud, Afganistan halkını Taliban'a karşı direnişe çağırdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/06/iecrop/wahoxhuwgrpw5nw7izpblrsauy_16_9_1630937190.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afganistanda-ulke-capinda-direnis-cagrisi-6634172/"]

[old_news_related_template title="Al Jazeera: Taliban Türkiye'yi Afganistan'a davet etti" desc="Katar merkezli medya kuruluşu Al Jazeera, Taliban'ın yeni Afgan hükümetinin tanıtımı seremonisine Türkiye, Çin, Rusya, İran, Pakistan ve Katar'ı davet ettiğini aktardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/06/iecrop/taliban-reuters-1_16_9_1630926869.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/al-jazeera-taliban-turkiyeyi-afganistana-davet-etti-6633845/"]