ABD'nin 20 yıl sonra Afganistan'dan çekilmesinin ardından ülkede kontrolü ele alan Taliban kız öğrenciler için yeni kurallar açıkladı. Yüksek Öğretim Bakanı Abdul Baqi Haqqani, kadınların eğitim görmelerine izin verileceğini ama bunun erkeklerle yan yana olmayacağını söyledi. Kızlar ve erkekler için İslam’a uygun yeni bir kıyafet tarzı oluşturulacak.

Kadınların Taliban'ın 1996-2001 yıllarındaki iktidarında okul ve üniversitelere gitmelerine izin verilmemişti. Taliban ülkede iktidarı ele geçirmeden önce kadın ve erkekler yan yana eğitim alabiliyorlardı.

GEREKLİ KAYNAK YOK

Egitim uzmanları kuralların kadınları eğitimden yoksun bırakacağını belirtiyor çünkü Afganistan’daki üniversitelerde farklı sınıflarda eğitim olması için gerekli kaynak yok.

Haqqani ise yeteri kadar kadın öğretmenin olduğunu, sorun çıkması durumunda bir alternatif bulunacağını açıkladı. Haqqani, perde arkasından erkek bir öğretmenin ders verebileceğini ya da teknolojiden yararlanabileceklerini söyledi.

[old_news_related_template title="Afganistan'da Taliban'dan havale kararı" desc="Reuters'a konuşan Afgan kaynaklar, Taliban'ın para transferi ve havale konusunda, 'sadece yerel para birimi kullanılacak' talimatı verdiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/11/iecrop/afganistan-reuters_16_9_1631366857.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/afganistanda-talibandan-havale-karari-6643693/"]