ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi, Grönland'a birkaç saat boyunca yağmur yağdığını açıkladı.

Dünyada bir ilk olan bu olay, 15 Ağustos günü Grönland'ın 3 bin 216 metre yükseğinde meydana geldi.

Sıcaklığın donma noktasının altına nadiren indiği bölgede, bunun kayıtlara geçen ilk yağmur olduğu belirtildi.

KUTUPLAR İKİ KAT FAZLA ISINIYOR

Son yıllarda bölgedeki buzulların erimeye başladığı belirtiliyor. Bilim insanları, bölgede, temmuz ayı içerisinde iki büyük erime yaşandığını açıkladı. Bu alan, 872 bin kilometrekareyi kapsıyor.

Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle kutup bölgesinin dünyanın geri kalanından iki kat fazla ısındığını belirtiyor.

Küresel ısınma, dünyada sıcaklıkları ortalama 1 derece yükseltirken, kutuplarda sıcaklık iki derece arttı. Isınma nedeniyle buzulların erimesi deniz seviyesinin yükselmesine neden olarak kıyılardaki yerleşimleri tehdit ediyor.


[old_news_related_template title="'İklim değişikliği küresel bir sorun'" desc="TBMM Araştırma Komisyonu'nda dinlenen İklim ve Meteoroloji Grubu'ndan Genel Koordinatör Doç. Dr. Bülent Selek, iklim değişikliğine neden olan faktörler hakkında bilgi verdi. Selek, 'Özellikle fosil yakıtların yoğun olarak yakılması ve bunların çıkardığı gazların atmosfere salınması gösteriliyor. Dolayısıyla, esasen iklim değişikliği küresel bir sorun. Özellikle burada azaltımla ilgili mücadelenin ana unsuru sera gazlarının atmosfere salınımının azaltılması şeklinde küresel mücadele verilmesi gerekiyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/06/iecrop/tbmm-dha-22222_16_9_1625599613.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/iklim-degisikligi-kuresel-bir-sorun-6525186/"]

[old_news_related_template title="Astronotlar iklim krizi için uyardı: 'Tüm etkilerini uzaydan görebiliyoruz'" desc="NASA astronotlarından iklim krizinin etkilerine dikkat çeken bir açıklama geldi. NASA astronotu Megan McArthur Insider'a verdiği demeçte, 'Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde değil, Dünya'nın büyük bölümündeki çıkan yangınları görmek bizi çok üzdü' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/16/iecrop/yangin-nasa_16_9_1629114748.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/astronotlar-iklim-krizi-icin-uyardi-tum-etkilerini-uzaydan-gorebiliyoruz-6596392/"]