Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 gerilimi, Mısır, Doğu Akdeniz ve Afganistan ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Rusya ile Türkiye arasında imzalanan S-400 anlaşması ile ilgili olarak, "Bu bitmiş bir anlaşma. Amerika'nın bunu kabullenmesi gerekiyor. Biz Amerika ile ilişkilerimizde geleceğe bakmak istiyoruz. S-400 meselesine yaptırım uyguladılar ama biz hep diyalogdan yana teklif getirdik, o tekliflerimizi kabul etmediler. Amerika eğer bize satabilirse, anlaşabilirsek, kongreden geçirebileceklerse daha pahalı olmasına rağmen alabiliriz, Amerikan sistemi de alabiliriz, bizim bir yerden almamız gerekiyor" dedi.

KABİL HAVALİMANI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Taliban'ın geçen ay ele geçirdiği Afganistan'daki Kabil Havalimanı'nın işletilmesi konusunda da Çavuşoğlu açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, "Kabil Havalimanı'nın işletilmesi konusunda Katar ve ABD ile birlikte çalışıyoruz. Kabil Havalimanı'nın güvenliğini Taliban, Afgan güçleri dışarıda sağlayabilir; fakat içeride uluslararası toplumun güvenebileceği bir yapı gerekiyor" dedi.

"BÜYÜKELÇİ ATAYABİLİRİZ"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de bulunan Mısır'dan gelen heyetle yapılan görüşmelere dair, "Daha önce heyetimiz gitmişti, şimdi onlardan bir heyet ülkemize geldi. Bakanlıkta arkadaşlarımız görüşüyor. İleriki aşamalarda karar verirsek, süreç sonunda karşılıklı büyükelçi atayabiliriz. Müzakereler olumlu sonuçlanırsa bunu yaparız. Hangi konularda adım atacağımız konusunda hemfikir olursak adımlar atılır. Mısır ile ekonomik ilişkilerimiz son derece iyi. Ülkelerle siz bazen iyi ilişkiler içinde olursunuz, bazen gerginlik olur, bunu ticarete yansıtırsanız doğru olmaz" ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz gerilimine ilişkin ise, "Türkiye'yi dışlayan, hiçbir anlaşmanın bir geçerliliği yoktur. Bunlar daha çok siyasi dayanışma adına atılan imzalardır. Platformlar, anlaşmalar Türkiye'nin haklarını ihlal ederse biz de gereğini yaparız. Biz ne teklif ediyoruz, 'tüm ülkelerin katılacağı Doğu Akdeniz Konferansı'nı öneriyoruz. Kendi aralarında imzaladıkları, Türkiye'yi yok sayan, haklarını ihlal eden adım olursa bunun geçerli olmadığını, hakkımızı yedirmeyeceğimizi söylüyoruz" dedi.

[old_news_related_template title="Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan AB'ye Afganistan tepkisi: Para veriyoruz Türkiye'de tutun olmaz" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'daki son durum ve Kabil Havalimanı'yla ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, 'Biz para veriyoruz Afganları Türkiye’de tutun gibi bir iş birliği olmaz. Avrupa Birliği'nin para veririz bu iş çözülür işinden vazgeçmesi lazım' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/02/iecrop/cavusoglu-reuters-1_16_9_1630587446.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/disisleri-bakani-cavusoglundan-abye-afganistan-tepkisi-para-veriyoruz-turkiyede-tutun-olmaz-6627285/"]

[old_news_related_template title="Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Taliban bizden destek istedi" desc="Antalya’da konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Afganistan’daki kriz endişe verici boyuta ulaştı. 10 milyona yakın çocuğun hayatı kuraklık, açlık ve salgın nedeniyle tehlikede. Afganistan’da 3.5 milyon kişi yerinden edilmiş durumda. Taliban Kabil havalimanının işletilmesi konusunda bizden teknik olarak destek istedi. Biz de bu konuyu kendi aramızda ve diğer ülkeler ile değerlendirdik ve değerlendiriyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/29/iecrop/cavusoglu-iha1_16_9_1630263263.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/disisleri-bakani-cavusoglu-taliban-bizden-destek-istedi-6620588/"]