Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson 350 gemi ve denizaltı dahil olmak üzere dünyanın en büyük donanmasına sahip olan ve giderek daha kışkırtıcı eylemlerde bulunan Çin karşısında nükleer teknoloji ittifakı kurduklarını açıkladı. Kurulan ittifaka tüm dünyadan tepkiler yükseldi.

AUKUS adı altında kurulan güvenlik iş birliği organizasyonu kapsamında ABD ile İngiltere'nin Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağı açıklandı.

'BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ'

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Avustralya'nın en az sekiz nükleer enerjili denizaltı inşa edeceği belirtilen anlaşmanın, bölgenin güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını vurguladı. Morrison, "Bölgemizde on yıllardır sahip olduğumuz, nispeten iyi ortam geride kaldı. Şüphesiz yeni bir döneme girdik. Bu hepimizi etkiliyor. Hint-Pasifik'in geleceği, tüm geleceğimizi etkileyecek." dedi.

Diğer taraftan, Biden da basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avustralya ve İngiltere ile ortaklıklarının uzun yıllara dayandığının altını çizerek, 21'inci yüzyılda karşılaşılan zorluklarla da birlikte mücadele edeceklerini belirtti. Biden, "AUKUS altında en kilit proje olarak, Avustralya'nın konvensiyonel silahlı nükleer enerjili denizaltı edinmesi için istişareleri başlatıyoruz. Bu teknolojinin güvenli olduğu doğrulandı. ABD ve İngiltere on yıllardır bunu kullanıyor." ifadesini kullandı.

'SOĞUK SAVAŞ ZİHNİYETİ'

Pekin yönetimi ise kurulan ittifakı 'Soğuk Savaş zihniyeti' olarak yorumluyor. Başkan Xi, Güney Çin Denizi'nde yabancı ülke gemilerinin olmasını 'düşmanca bir hareket' olarak kabul edeceklerini açıklamıştı. İngiltere, ABD ve Avustralya'nın kurduğu ittifakın Çin Denizi'nde hakimiyet sağlamasının Çin ve Rusya için büyük bir sorun teşkil edeceği düşünülüyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üç ülkeyi de bölgesel barış ve istikrara zarar vermekle suçladı.

'BİZİ ARKAMIZDAN BIÇAKLADI'

Kurulan ittifaka yönelik tüm dünyadan tepkiler gelmeye başladı. En sert açıklama ise Fransa'dan geldi. Fransa ABD Başkanı Joe Biden'i selefi Donald Trump gibi davranmakla suçladı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 40 milyar dolarlık Fransa tasarımlı denizaltı projesinin iptal edildiğini hatırlatarak, müttefiklerini Fransa'yı 'sırtından bıçaklamak'la suçladı. Le Drian, "Bu acımasız, tek taraflı ve öngörülemeyen karar bana Donald Trump'ın döneminde yapılanları hatırlatıyor. Kızgın ve kırgınım. Bu müttefikler arasında yapılmaz." dedi.

GÜNEY ÇİN DENİZİ KRİZİ

Küresel ticaretin üçte birinin yürütüldüğü Güney Çin Denizi üzerinde Çin ve ABD hak iddia ediyor. ABD, bölgede devamlı gövde gösterisi yaparken, Çin de karşılık veriyor. ABD ve Çin savaş gemileri sık sık bu bölgede karşılaşıyor, birbirlerinin kararlılığını test ediyorlar. Başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da olduğu komşu ülkeler de egemenlik tartışmalarında yer alan ülkeler arasında. ABD Çin'in Güney Çin Denizi'nin kimi bölgelerinde iddia ettiği egemenlik hakkını tanımadığını açıklamıştı.

[old_news_related_template title="Rusya'dan AB'ye gözdağı: Gövde gösterisi yaptılar" desc="Rusya ve Belarus, NATO ile tansiyonun yüksek olduğu şu dönemde Rusya'nın batı sınırında ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. Rusya, Zapad-2021 tatbikatında ilk kez Platform-M saldırı robotlarının test edildiğini duyururken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de tatbikatı en ön sıradan takip etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/14/iecrop/reuu_16_9_1631606289.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/rusyadan-abye-gozdagi-govde-gosterisi-yaptilar-6648276/"]

[old_news_related_template title="Kuzey Kore iki balistik füze fırlattı" desc="Son dönemde nükleer silah denemesi içinde olduğunu duyuran ve geçen hafta başarılı bir seyir füzesi denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'den korkutan bir hamle daha geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/15/iecrop/fuze-reuters_16_9_1631681341.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kuzey-kore-iki-balistik-fuze-firlatti-6649942/"]