Transatlantik müttefikler arasında gerilime neden olan ve AUKUS olarak bilinen Avustralya, İngiltere ve ABD arasında güvenlik anlaşmasının imzalanmasının ardından başlayan kriz sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison ilk kez telefonda görüştü. Elysee Sarayından yapılan açıklamaya göre Macron Morrison'a 12 denizaltı siparişinin iptalinin iki ülke arasındaki güven bağlarını kopardığını söyledi. Macron Avustralya hükümetine "ikili ilişkilerin temellerinin yeniden atılması ve Hint-Pasifik'teki ortak eylemi sürdürme konusunda iradeyi somutlaştıracak adımların artık Canberra hükümetine bağlı olduğunu ifade etti.

Macron ayrıca, Glasgow'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi öncesi Morrison'ı enerji üretimi için kömür kullanımını durdurma taahhüdünde bulunmaya çağırdı.

AUKUS KRİZİ

Avustralya Fransız Naval şirketi tarafından Avustralya'ya konvansiyonel 12 denizaltı yapımını içeren 56 milyar Euro değerindeki Taarruz Denizaltı Programını iptal ederek ABD ve İngiltere ile AUKUS adındaki ortak güvenlik anlaşmasına imza atmıştı. Bunun üzerine Fransa, Washington ve Canberra Büyükelçilerini geri çağırmıştı. Yaşanan diplomatik gerilimin ardından Macron, Biden ile telefonda görüşmüş, Washington Büyükelçisi'nin Fransa'ya dönmesine karar verdiğini duyurmuştu. Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden Biden-Macron görüşmesi sonrasında yapılan açıklamada, iki liderin Ekim ayı sonunda Avrupa'da buluşacağı bildirilmişti. Fransa'nın Canberra Büyükelçisi de daha sonra görevine yeniden dönmüştü.

Çin'in bölgedeki artan varlığına karşı bir oluşum olarak görülen AUKUS anlaşması, bölgede gerilimi tırmandırabileceği ya da silahlanma yarışına katkıda bulunabileceği ihtimali nedeniyle Güneydoğu Asya ülkelerinde de endişelere yol açmıştı.

[old_news_related_template title="İngiltere ve Fransa arasında kriz büyüyor: Tekneye el koydular" desc="Fransa ve İngiltere arasında bir süredir devam eden balıkçı krizi, ülkelerin karşılıklı hamleleriyle tırmanışa geçti. Fransa Denizcilik Bakanı Annick Girardin, bugün yaptığı açıklamada, Fransa açıklarında bir İngiliz balıkçı teknesine el koyduklarını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/28/iecrop/dxw37pus3jmvdcgtg7czibj47e_16_9_1634215796-880x495-1_16_9_1635410801.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/ingiltere-ve-fransa-arasinda-kriz-buyuyor-tekneye-el-koydular-6734260/"]

[old_news_related_template title="Fransa, Avustralya'daki ve ABD'deki büyükelçilerini geri çekti" desc="Fransa, Avustralya'nın ABD ile anlaşarak daha önce yapılan 56 milyar euroluk denizaltı anlaşmasını iptal etmesi üzerine Avustralya ve ABD'deki büyükelçilerini geri çağırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/17/iecrop/fransa-reuters2-1_16_9_1631914659.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/fransa-avustralyadaki-ve-abddeki-buyukelcilerini-geri-cekti-6655713/"]