BBC Türkçe'nin Hollanda medyasından aktardığı savcılık iddianamesine göre, Amsterdam'da yaşayan Yavuz O, halka açık bir Telegram kanalından, Başbakan Rutte ve hükümet üyeleri hakkında kışkırtıcı mesajlar paylaştı.

Komplo teorilerinin yayınlandığı kanalda, Kral Willem Alexander ve hükümet üyelerinin yer aldığı fotoğrafa yorum yapan Yavuz O.'nun, "Halk bu konuda ne yapacak acaba?" diye yazdığı bildirildi.

Hollanda basınında çıkan haberlere göre, başka bir kullanıcının, "Gerçekten onlar sayesinde Hollanda berbat durumda" yanıtı üzerine Yavuz O., şunları kaydetti:

* Kesinlikle. Ve bunu değiştireceğim. Hollandalıların çoğu o Rutte'den nefret ediyor. Hepsini vurmak ister miydin? Yalnızca bir arabadan. Pencereyi aç, silahı dışarı çıkar ve patlat.

Yavuz O.'nun bir başka Telegram mesajında da, "Saldırı yapacak silahlı kişiler aradığını" belirterek, "Herhangi bir savaşçı değil, bir şeyler yapmak isteyen ciddi insanlar. Protestocular aramıyorum. Devrimciler arıyorum. Nişancılar, vurucular, silahlar, şiddet. Her şey serbest" dediği kaydediliyor.

Yavuz O.'nun, "parlamentoyu basmak, savaşçıları ayarlamak ve 'o lanet çeteyi kana bulamaktan söz ettiği" de iddianameye ilişkin yapılan haberlerde yer alıyor.

İddianameye göre Yavuz O., "Dışarıda bisiklete binerken Başbakan Rutte'yi vurmak" gibi planlardan söz etti, Glock veya bir Akrep silah aradığını söyledi.

İddianamede, polisin, O.'nun telefonunda "uzi', 1.62 tabanca, paralı asker ve silah taşıyabileceğiniz işler" gibi arama terimleri bulduğu kaydedildi.

"De Batavian Republic" adlı Telegram kanalının savcılık tarafından kapatıldığı, 2 yöneticisinin de tutuklandığı bildirildi.

HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Yavuz O., terör amaçlı tahrik, tehdit ve saldırı hazırlığı suçlamasıyla önümüzdeki hafta Lahey'de hakim karşısına çıkacak.

Saldırı ve kaçırılma tehdidi nedeniyle geçtiğimiz günlerde Hollanda Başbakanı Rutte etrafında olağanüstü güvenlik önlemleri alınmıştı. Savcılık sözcüsü, bu olayın Yavuz O. davasıyla bağlantısı olmadığını söyledi.

Olağanüstü güvenlik önlemlerinin, uyuşturucu mafyasından gelen tehditler üzerine alındığı belirtiliyor.

[old_news_related_template title="Hollanda Başbakanı'ndan eşcinsel evlilik yorumu" desc="2001 yılından beri eşcinsel evliliğin yasal olduğu Hollanda'da Başbakan Mark Rutte dikkat çeken bir yorumda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/13/iecrop/prenses-reuters_16_9_1634117704.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/hollanda-basbakanindan-escinsel-evlilik-yorumu-6704166/"]

[old_news_related_template title="Hollanda'da çocukları 'influencerlardan korumak için' katı kurallar geliyor" desc="Hollanda hükümeti, çocukları, sosyal medya platformlarında ürün tanıtımı yapan 'influencerlara' karşı korumak için yeni bir düzenleme hazırlıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/10/iecrop/sosyal-medya-reuters-1_16_9_1633886973.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/hollandada-cocuklari-influencerlardan-korumak-icin-kati-kurallar-geliyor-6699018/"]