Corona virüsü dünya genelinde hızla can almaya devam ederken, salgını bitirmek için en büyük umut aşılama kampanyalarında. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alan aşılar, pek çok ülkede hızla insanlara uygulanıyor.

Ancak aşılarda ortaya çıkan yan etkiler ve mutasyonlar sonrası etkinlik oranlarının ne olacağı endişesi de giderek artıyor. An itibarıyla dünya üzerinde en çok rağbet gören corona virüsü aşısını BioNTech ile birlikte geliştiren ABD'li ilaç devi Pfizer'ın CEO'su Albert Bourla önemli açıklamalarda bulundu.

CVS Health'e röportaj veren Albert Bourla, iki doz olarak tamamen aşılanmış kişiler de dahil olmak üzere bağışıklığı artırmak için üçüncü doz aşının yapılması gerekebileceğini söyledi. Bourla, "Tamamen aşılandıktan sonra 6-12 ay içerisinde muhtemelen üçüncü doz aşı yapmamız gerekecek. Aşıların her yıl tekrarlanması da gerekebilir" ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY HAZIRLANMAYA BAŞLADI

Bourla'nın açıklamalarının ardından Beyaz Saray'ın corona virüsüyle mücadele gücü baş yetkilisi David Kessler konuştu. Financial Times'ın haberine göre Kessler, "Bağışıklığı artırmak için ekstra doz aşı ihtimalini değerlendirmeliyiz. Ancak an itibarıyla aşıya en çok ihtiyaç duyanların ulaşmasını sağlamalıyız. Yeterli doz sayısına ulaştığımızda, 6-9-12 ay içerisinde üçüncü doz aşı yapılması için hazırlanmalıyız" dedi.

6 AY SONRA YÜZDE 91.3 KORUYUCULUK

ABD’li Pfizer ile Alman BioNTech’in geliştirdiği corona virüsü aşısının etkinlik oranlarıyla ilgili ‘güncellenmiş’ sonuçlar bu ay başında açıklanmıştı. İkinci doz aşıları tamamlandıktan 6 ay sonra kişilerden elde edilen sonuçlara göre, Pfizer-BioNTech aşısının virüse karşı koruyuculuk oranı yüzde 91.3 olarak duyuruldu. Sonuçları yorumlayan Bourla, "Koruyuculuk oranı zaman içerisinde düşmeye başlasa da, altı ay sonrasında bile oldukça yüksek" diye konuştu.

[old_news_related_template title="Pfizer-BioNTech aşısının koruyuculuk oranı değişti: Virüse karşı yüzde 91 etkili" desc="Pfizer-BioNTech aşısının corona virüsüne karşı koruyuculuğunu gösteren güncel veriler açıklandı. Tamamen aşılanmış 12 bin kişiden elde edilen verilere göre, aşının virüse karşı koruyuculuk oranı yüzde 91.3 olarak açıklandı. Aşının Güney Afrika mutasyonuna karşı da yüzde 100 etkili olduğu belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/01/iecrop/asi-reuters-7_16_9_1617276882.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pfizer-biontech-asisinin-koruyuculuk-orani-degisti-viruse-karsi-yuzde-91-etkili-6347330/"]

 

[old_news_related_template title="Pfizer'dan hastanelere uyarı... Aşı üretimi artınca ilaçlar yetişmiyor" desc="Corona virüsü salgınını bitirmek için aşı üretimine ağırlık verilmesi, ilaçlarda krize neden oldu. ABD'li ilaç devi Pfizer, yaşanacak ilaç sıkıntısına karşı hastaneleri hazırlıklı olmaları konusunda uyardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/20/iecrop/pfizer-ilac-reuters_16_9_1616229335.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pfizerdan-hastanelere-uyari-asi-uretimi-artinca-ilaclar-yetismiyor-6324887/"]

 

[old_news_related_template title="Pfizer-BioNTech aşısının çocuklardaki etkisi belli oldu: Yüzde 100 koruyor" desc="Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen corona virüsü aşısının çocuklar üzerindeki etkisi açıklandı. Aşının 12-15 yaş aralığındaki çocuklarda yüzde 100 koruma sağladığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/31/iecrop/cocuk-asi-shutter_16_9_1617192108.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pfizer-biontech-asisinin-cocuklardaki-etkisi-belli-oldu-yuzde-100-koruyor-6345388/"]