Sudan'da 2019'da devlet başkanı Ömer el-Beşir'in indirilmesi sonrasında hassas bir denge politikasının izlendiği Sudan'da uluslararası kamuoyunu endişelendiren bir gelişme yaşandı.

Sudan kabinesinin büyük çoğunluğu ve hükümet yanlısı partilerin genel başkanları, askeri güçler tarafından gözaltına alındı. Konu hakkında bilgi üç siyasi kaynak tarafından verildi.

Bir Reuters kaynağı halkın sokağa döküldüğünü ancak Sudan ordusu ve paramiliter güçlerin Hartum'un çeşitli noktalarında konuşlanarak hareketi kısıtladığını söyledi.

RADYO VE TELEVİZYONU BASTILAR

Al-Arabiya Hartum havalimanının kapatıldığını ve uluslararası uçuşların ertelendiğini bildirdi.

Al Hadath TV'nin haberinde Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok'un ev hapsine alındığı ve kimliği belirlenemeyen askeri güçlerin dört bakanı, iktidar konseyinin bir sivil üyesini, birkaç eyaletin valisini ve siyasi parti başkanlarının gözaltına aldığı ifade edildi.

Hamdok'un nerede olduğu bilinmezken, İletişim Bakanlığı, "Başbakan, orduya destek mesajı vermediği için gözaltında tutuluyor" açıklamasını yaptı.

Ordunun Omdurman'daki Sudan Radyo ve Televizyon Kurumu'nu bastığı da açıklandı. İletişim Bakanlığı'nın Facebook hesabından yapılan açıklamada çok sayıda çalışanın gözaltına alındığı belirtildi.

Protestocular sokaklara dökülürken silah sesleri yükseldi ve en az 12 kişinin yaralandığı bildirildi.



DEVLET TELEVİZYONU YAYIN AKIŞINI DEĞİŞTİRMEDİ

Ailesi Reuters'a yaptığı açıklamada Hamdok'un basın danışmanının evine askeri güçler tarafından baskın düzenlendiğini ve kendisinin gözaltına alındığını söyledi.

Askeri kaynaklardan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken Sudan devlet televizyonu normal yayın yapmaya devam ediyor.

Reuters kaynakları başkent Hartum'da internet erişiminin kesildiğini dile getirdi.

Sudan Başbakanlık Direktörü Abdül Fettah el-Burhan, "Ülkenin doğusundaki krizden faydalanan ordu bunu kullanarak darbe yaptı" açıklamasını yaptı.

OHAL DURUMUNA GEÇİLDİ

El-Burhan bugün yaptığı açıklamada ülke genelinde OHAL ilan edildiğini açıkladı. Geçiş dönemi konseyi ve hükümetin feshedildiğini açıklayan el-Burhan, "Seçimlere kadar bağımsız hükümet ülke yönetimini üstlenecektir. Seçimler 2023 yılının Temmuz ayında gerçekleşecek" dedi.

ABD VE AB'DEN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman ABD'nin Sudan'da yaşanan askeri darbe ile ilgili haberlerden derin endişe duyduğunu söyledi.

Feltman ABD Dışişleri Bakanlığı Afrika Bürosu'nun resmi Twitter sayfası üzerinden yaptığı açıklamada olası bir askeri darbenin Sudan'ın Anayasa Bildirgesine aykırı olacağı ve ABD yardımlarını riske atacağı uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Sudan'da olan olayları büyük bir endişe ile takip ediyoruz. AB, tüm taraflara ve bölgesel ortaklara (Sudan'ın) geçiş sürecini yeniden rayına oturtma çağrısında bulunuyor" dedi.

GEÇEN AY BİR DARBE GİRİŞİMİ DAHA YAŞANMIŞTI

Eski devlet başkanı Ömar el-Beşir'in Nisan 2019'da iktidardan indirilmesinden sonra ordu ve siviller arasında kurulan kırılgan bir iktidar paylaşımı anlaşmasıyla yönetilmekte olan Sudan'da geçtiğimiz ay da bir darbe girişimi yaşanmıştı.

Ömer el-Beşir aylarca süren protesto gösterilerinin ardından iktidardan indirilmiş ve tutuklanmıştı.

SUDAN'DA NELER OLUYOR?

2019 yılındaki halk ayaklanmasının ardından Nisan ayında Devlet Başkanı Ömer El-Beşir'in devrilmesiyle birlikte 30 yıllık El-Beşir dönemi sona erdi. 2019 yılının Ağustos ayında yapılan anlaşma ile birlikte ordu, sivil siyasi gruplarla birlikte gücü paylaşma kararı aldı.

Ülkede ordunun rolü genelde ismen olsa da siyasetçiler ordunun yetkisini aşan kararlar aldığından şikayet ediyordu. Ülkede 2023 yılının sonunda seçime gidilmesi gündemdeydi. Yetkililer Eylül ayında, El-Beşir'e yakın kişi ve grupların darbe girişimini engellediklerini duyurmuştu.

[old_news_related_template title="Sudan'da darbe girişimi: Yetkililer ilk açıklamayı yaptı" desc="Afrika ülkesi Sudan'da hükümet kaynakları bu sabah bir darbe girişimi olduğunu duyurdu. Fakat yetkililer darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını ve durumun kontrol altına alındığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/21/iecrop/sudan-twtter1_16_9_1632211069.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/sudanda-darbe-girisimi-yetkililer-ilk-aciklamayi-yapti-6661013/"]

[old_news_related_template title="Sudan Başbakanı: Darbe girişimi ulusal bir krizdir" desc="Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, ülkedeki darbe girişime dair yaptığı açıklamada, 'Darbe girişimi ulusal bir krizdir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/21/iecrop/sudan-dha-1_16_9_1632237526.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/sudan-basbakani-darbe-girisimi-ulusal-bir-krizdir-6662237/"]