Afganistan'da Taliban, kadınları ikinci sınıf vatandaş yapmaya devam ediyor... 1990'larda ülke yönetimini ele geçirdikten sonra kadınları baskılayan ve adeta evlere hapseden Taliban, geçen ay yaptığı açıklamada, "Biz eski Taliban değiliz. Biz Taliban 2.0'ız" açıklamaları yapmış ve "Şeriat kanunları" çerçevesinde kadınlara haklar tanınacağını duyurmuştu.

Fakat Afganistan'ın başkenti Kabil'de çekilen fotoğraflar gerçeğin hiç de öyle olmadığını ortaya koydu. ABD önderliğindeki batılı güçlerin etkisiyle devrilen ve 20 yıldır bastırılan Taliban, üniversitelerde kadın ve erkek öğrencileri resmen ayırdı.

Kabil'deki İbn-i Sina Üniversitesi'nde çekildiği açıklanan fotoğraflarda kadın ve erkek öğrenciler arasına paravan çekildi. Kadınların ve erkeklerin ayrı ayrı sıralandığı fotoğrafta her iki grup da aynı tahtayı ve aynı eğitmeni görmelerine karşılık birbirlerini göremiyor.

Sosyal medyada paylaşılan ve kısa sürede uluslararası haber ajanslarının da yayınladığı görüntülerde kadınların bu durumdan memnun olmadığı kaydedildi. Fotoğrafı sosyal medyada paylaşan Ali Adili isimli bir araştırmacı ise, "Bu üniversitesi, en canlı özel üniversitelerden biriydi" dedi.

[old_news_related_template title="İşte 'Taliban 2.0': Kadınlar evde kalsın, militanlar onlara zarar vermemek için eğitim görmedi" desc="'20 yıl önceki Taliban değiliz' açıklaması yaparak kendilerine 'Taliban 2.0' lakabını kullanan örgüt, dün düzenlenen basın toplantısında, 'Kadınların evde kalmalı, en azından şimdilik. Neden mi? Çünkü militanlarımız onlara zarar vermemek için eğitilmedi' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/25/iecrop/afgan-reuers_16_9_1629890261.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/iste-taliban-2-0-kadinlar-evde-kalsin-militanlar-onlara-zarar-vermemek-icin-egitim-gormedi-6612888/"]

[old_news_related_template title="Taliban Sözcüsü Mücahid'den Türkiye açıklaması: İlişkimiz çok derin" desc="Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, İHA'ya verdiği röportajda, “Türkiye dost ve kardeş bir ülkedir, çok derin ilişki ve bağımlılık içerisindeyiz” dedi. Mücahid, 'Dostlarımız olan Türkiye ve Katar teknik ekibinin havalimanındaki çalışmaları devam ediyor ve çok ilerlemiş durumdalar” ifadesini kullandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/07/iecrop/taliban-sozcu-mucahid-iha_16_9_1631006498.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/taliban-sozcu-mucahidden-turkiye-aciklamasi-iliskimiz-cok-derin-6635436/"]