Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, ülkelerindeki çevre projelerinin tamamlanmasına katkı sağlaması için uluslararası yardım çağrısında bulunarak, uluslararası iklim değişikliği karşıtı eylemlere destek vereceğini açıkladı.

Taliban sözcüsü Suhail Shaheen, ülkenin "kırılgan iklimini" koruma ihtiyacına değinerek, Afganistan'ın daha yeşil olmasına yardımcı olmak için yeni çalışmalara ihtiyaç duyduklarını söyledi. Ağustos ayından itibaren ülkede hükümeti ele geçiren Taliban rejimi, henüz uluslararası düzeyde tanınmadığı için İklim Zirvesi Cop26'da temsil edilmeyecek.

Ancak Shaheen, eski Afgan hükümeti altında Birleşmiş Milletler finansmanıyla desteklenen çevre projelerinin "çalışmaya devam etmesi" gerektiğini söyledi. Taliban'ın güvenliklerini sağlamaya 'taahhüd ettiğini' vurguladı.

Shaheen, 'Yeşil İklim Fonu, UNDP, Afgan Yardımı tarafından finanse edilen bazı iklim değişikliği projeleri uygulanmaya devam edilmelidir' dedi.

Yardım kuruluşları, BM bilim adamlarının iklim değişikliğiyle daha da kötüleştiğini söylediği Afganistan'daki kuraklığın 22 milyonu 'gıda yetersizliğiyle' karşı karşıya bırakabileceği konusunda uyardı.

Afganistan'da uluslararası kuruluşların çalışmaları rejim değişikliği nedeniyle kesintiye uğradı ve uluslararası bağışçılar İslamcı bir hükümetle çalışmak konusunda isteksiz olduklarını dile getirdi.

[old_news_related_template title="CHP’li Çakırözer: Taliban’a kırmızı halı sermek yerine, askerlerimiz için çalışan Afganları kurtarın" desc="Yaklaşık 20 yıldır Türkiye için görev yapan 150'ye yakın Afganın Kabil’de bırakıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Ankara’da Taliban kırmızı halı ile karşılanırken, Afganistan’da kendi birliklerimiz için hizmet eden Afgan tercümanların kaderine terk edilmesi, sahipsiz bırakılması kabul edilemez” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/31/iecrop/cakirozer-sha_16_9_1635691062.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chpli-cakirozer-talibana-kirmizi-hali-sermek-yerine-askerlerimiz-icin-calisan-afganlari-kurtarin-6740542/"]

[old_news_related_template title="Çin'den Taliban'a yardım: Afganistan'ı yeniden inşa edecekler" desc="Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Taliban'ın üst düzey yöneticileri ile bir araya geldiği toplantıda, Afganistan'ın yeniden inşası sözü verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/27/iecrop/indir-10_16_9_1635324061.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/cinden-talibana-yardim-afganistani-yeniden-insa-edecekler-6732014/"]