Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Genel Sekreter Antonio Guterres'e hitaben yazdığı mektupta, "Bir kez daha dile getirmek isteriz ki Yunanistan, Ege ve Akdeniz'deki adaların silahsızlandırılması konusunda ilgili anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu'nun 30 Eylül'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e gönderdiği mektupta, Yunanistan'ı 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşmalarının askerden arındırma hükümlerini ihlal etmekle suçladı.

Yunanistan merkezli Ekathimerini gazetesi, Sinirlioğlu'nun mektubunun, Yunan mevkidaşı Maria Theofili'nin 27 Temmuz'da gönderdiği mektuba yanıt niteliğinde olduğunu aktardı. Sinirlioğlu'nun spesifik olarak Yunan birliklerinin Midilli, Sakız, Samos ve Ikaria adalarından çıkarılması çağrısında bulundu. Sinirlioğlu, Limni ve Semadirek Adaları, Türk anakarasına yakınlıkları nedeniyle daha da katı bir rejime tabiler” ifadelerinde bulundu.

Analistler, mektupta öne sürülen ve esasen Ege adalarının egemenliğini askersizleştirmeye bağlayan argümanın yasal bir dayanağı olmadığını vurguladı.

[old_news_related_template title="Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan Yunanistan açıklaması" desc="Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tüm ikazlara rağmen Yunanistan'ın taciz ve ihlallerini ısrarla sürdürdüğünü belirterek 'Biz sorunların uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl yöntemlerle, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/05/iecrop/akar-dha-1_16_9_1633444284.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/milli-savunma-bakani-hulusi-akardan-yunanistan-aciklamasi-6689035/"]

[old_news_related_template title="Yunan bakan: AB, Türkiye’ye verdiği vizesiz seyahat sözünü tutmalı" desc="Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye vizesiz seyahat ve ticaret konularında verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/04/iecrop/yunan-yasaranter_16_9_1633342494.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/yunan-bakan-ab-turkiyeye-verdigi-vizesiz-seyahat-sozunu-tutmali-6686633/"]