ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Pentagon'da üst düzey bir askeri yetkilinin Rus mevkidaşı ile Afganistan'da ortaya çıkan herhangi bir terör tehdidine yanıt vermek için ordusunun Orta Asya'daki üslerini kullanma konusundaki bariz bir teklifini görüştüğünü öne sürdü.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'nin Rus mevkidaşı Orgeneral Valery Gerasimov ile Helsinki'de görüştüğü ve başta Afganistan'dan çekilme süreci olmak üzere birçok konuyu ele aldığını açıklanmıştı. Gazetenin iddiasına göre, bu görüşmede, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, üs talebini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletmek üzere Orgeneral Gerasimov'a aktardı.

FİKİR PUTİN'DEN ÇIKTI

WSJ, Putin'in 16 Haziran'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi sırasında Amerikan askerlerine Rus üslerinde ev sahipliği yapabilecekleri fikrini ortaya attığını öne sürdü. ABD'li yetkililer, Putin'in sadece bir tartışma konusu mu dile getirdiğini yoksa ciddi bir teklifi mi ima ettiğini anlamadıklarını öne sürdü.

Afganistan'dan tamamen çekilme kararı alan ABD yönetimi, bölgedeki ülkelerden üs talebinde bulunmuş, ancak olumlu bir yanıt alamamıştı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Şimdilik ABD, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere Körfez bölgesindeki üslere güveniyor.

Yasalara göre, ABD'nin Rusya ile askeri iş birliği yapması yasak.

[old_news_related_template title="Reuters: Rusya, Suriye'de saldırıları artırdı... Türkiye destek kuvvet gönderdi" desc="İngiliz haber ajansı Reuters, Rusya'nın Suriye'de muhaliflerin elindeki son bölge olan kuzeybatı bölgelerine hava saldırılarını artırdığını, Türkiye'nin de bölgeye destek kuvvet gönderdiğini yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/27/iecrop/tsk-idlib-dha-2_16_9_1632721398.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/reuters-rusya-suriyede-saldirilari-artirdi-turkiye-destek-kuvvet-gonderdi-6672290/"]

[old_news_related_template title="6 ülke olağanüstü toplandı! Türkiye'den Afganistan çağrısı" desc=" İstanbul’da Türk Konseyi 6 ülkenin temsilcisinin katılımıyla Afganistan konulu olağanüstü toplantı düzenlendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’un başkanlığında gerçekleşen toplantının ardından açıklamada bulunan Türk Konseyi üyesi Dışişleri Bakanları, tespit ve taleplerini sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/27/iecrop/dis1_16_9_1632758027.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/6-ulke-olaganustu-toplandi-turkiyeden-afganistan-cagrisi-6673584/"]